Mnogima je već sada preskupa, a ovom mesnom delikatesu cena će tek skočiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Foto: Shutterstock

Rast cena pršute neminovan je, rekao je predsednik Klastera hrvatske pršute Darko Markotić. Opravdanje u poskupljenju pršutari nalaze u rastu cena sirovina, energenata, rada, povećanja troškova, ukratko - svih ulaznih troškova.

- Rast cena vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje. Zbog svih tih neizvesnih vremena kroz koja prolazimo, mi pršutari nastojimo da proširimo tržište, pre svega na EU. Taj korak nije ni jednostavan ni lagan jer dolazimo na razvijena tržišta na kojima su prisutni veliki proizvođači i veliki razvijeni brendovi - kaže on.

Za kvalitetan iskorak na tržište Evrope potrebne su dalje investicije u proizvodnju, pakovanje i marketing, piše Večernji list. 

Markotić je naglasio da se u Hrvatskoj još uvek proizvodi oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši oko milion, odnosno da je potražnja dvostruko veća od proizvodnje, pa hrvatski proizvođači imaju prostora za rast.

Vreme pandemije pokazalo je, međutim, svu krhkost hrvatskog turizma, pa bi proizvođači pršuta trebalo da osiguraju plasman i na druga tržišta, prvenstveno u ovo teško vreme inflacije.

(Telegraf Biznis)