U Mačvi žetva u punom jeku - rod i kvalitet iznad očekivanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još se ne zna otkupna cena pšenice, pa je skladištari primaju "na čuvanje"

Foto: D.G.

U Mačvi, Pocerini i Posavotamnavi žetva pšenice je u punom jeku. Nakon kratkotrajnog prekida zbog kišnih dana, kombajni su na njivama uprkos visokim temperaturama.

Ratari ističu da se prinosi kreću između 5 i 7 tona, a na najplodnijim njivama u Mačvi gde je primenjena puna ahrotehnika rodilo je i preko 8 tona po hektaru. Uz rod iznad očekivanog, uprkos sušnoj jesni i zimi, dobar je i kvalitet zrna, pa je na većini do sada požnjevenih njiva hektolitar 80 i više.

- I prinos i kvalitet požnjevene pšenice su iznad očekivanog za ovakvu proizvodnu godinu - istakli su u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Šapcu.

Poljoprivrednicima je najvažnije da iskoriste lepo vreme i skinu usev sa njiva, pa manje komentarišu što je skladištarima samo predaju "na čuvanje" pošto se još ne zna otkupna cena.

- Pored vlage, primesa i hektolitra od ove godine se meri i procenat proteina u zrnu. Po obavljenoj analizi primljena pšenica će biti razvrstana u jednu od četiri grupe, pa će se obračun i ispata obaviti zavisno od kvaliteta - rekli su na otkupnom mestu u Bogatiću.

Na prijemnim mestima nekoliko skladištara u ovom kraju u redu se čeka za istovar suvog zrna.

- Sa dva hektara sam dobio nešto više od 12 tona. Polovinu sam ostavio u svojim ambarima za ishranu stoke, a ostalo sam predao na skladištenje, pa ću naplatiti ako bude dobra cena - rekao je poljoprivrednik Dragan Lukić.

(Telegraf Biznis)