Ima nade za radnike propalog giganta: Nikad više slobodnih mesta za pilote, inženjere, stjuardese

Neki zaposleni su već prošli kroz slično iskustvo kada je Flajbi propao pre tri godine

Shutterstock

Osoblje koje je izgubilo posao zbog kolapsa regionalne avio-kompanije Flajbi (Flybe), trebalo bi da se prijavi za posao u Izidžetu (EasyJet) i Rajaneru (Ryanair), kažu iz ova dva niskotarifna operatora.

Zbog stečaja, 277 zaposlenih u Flajbiju je ostalo bez posla.

Oglasili su se i iz Balpa-e (British Airline Pilots' Association), rekavši u ranim jutarnjim satima u subotu kako su primili telefonske pozive od zabrinutog osoblja iz posrnule avio-kompanije.

Ali, sindikalni lider Martin Čalk kaže da ima poslova "vani".

Izidžet je rekao da ima 250 slobodnih radnih mesta za kabinsko osoblje, dok je Rajaner objavio poruku u odeljku za karijere na svojoj veb stranici u kojoj navodi da ima slobodnih radnih mesta u svim kategorijama, uključujući pilote, inženjere i zemaljsko osoblje.

- Naravno da postoje uznemirenost i zabrinutost. Neki zaposleni su već prošli kroz slično iskustvo kada je Flajbi propao pre tri godine - kaže Čalk, generalni sekretar Balpa-e.

Kada se to dogodilo, kompanija je otpustila 2.000 zaposlenih, a zatim je ponovo pokrenuta u aprilu prošle godine. "Prednost je što je ovog puta tržište nešto živahnije nego što je bilo, sada kada je kovid uglavnom iza nas", ističe Čalk.

Avio-kompanije su takođe odlučne da izbegnu ponavljanje prošlogodišnje katastrofe, kada je nedostatak osoblja doveo do hiljada i hiljada otkazanih letova. Putnici su bili ostavljeni "na cedilu" i na kraju su tražili odštetu.

Video: Kakva nas godina čeka?

(Telegraf Biznis)