Bivši zaposleni u Bytedance-u tvrdi da je Kina špijunirala TikTok korisnike: Oglasila se i kompanija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dokazi, takvi kakvi jesu, ostaju prilično tanki

Foto: salarko / Shutterstock.com

Američki zvaničnici dugo su insistirali  na tome da kineska vlada može da vidi lične podatke korisnikaTikTok-a, ali ta tvrdnja je bila čisto spekulativna. Sve do sada navodi Si-En-En.

Bivši radnik kompanije ByteDance, TikTok-ove matične kompanije sa sedištem u Pekingu, izneo je konkretne tvrdnje da je Komunistička partija Kine pristupila podacima korisnika TikTok-a u širokom obimu u političke svrhe.

U podnesku na sudu ove nedelje, bivši radnik ByteDance-a, Yintao Yu, naveo je da je partija špijunirala prodemokratske demonstrante u Hong Kongu 2018. koristeći "backdoor" pristup TikTok-u da identifikuje i nadgleda lokacije i komunikacije aktivista.

Više stručnjaka za bezbednost je reklo za Si-En-En da se čini da je ovo prvi prijavljeni slučaj da je partija pristupila stvarnim podacima korisnika TikTok-a.

Eksplozivna tvrdnja, koju kompanija osporava, mogla bi da podstakne globalnu debatu o tome da li TikTok predstavlja bezbednosnu pretnju i da li su kreatori politike u pravu što zabranjuju kratku video aplikaciju.

Dokazi, takvi kakvi jesu, ostaju prilično tanki. Inače Yu tuži BiteDance u slučaju nezakonitog raskida pred sudom u Kaliforniji.

Izjava ne pruža dokumentaciju, interne poruke ili druge izvorne materijale koji potkrepljuju datu tvrdnju.

Foto: Tanjug/AP

Oglasila se kompanija

TikTok je odbio da komentariše ove navode.

U saopštenju, portparol ByteDance-a pokušao je da diskredituje tvrdnje bivšeg zaposlenog kao oportunističko hvatanje publiciteta.

- Planiramo da se energično suprotstavimo onome što smatramo neosnovanim tvrdnjama i navodima u ovoj žalbi - navodi se u saopštenju i dodaje da je njegov radni odnos u aplikaciji ByteDance-a, poznatoj kao Flipagram, raskinut 2018. nakon što je radio za kompaniju manje od godinu dana.

- Zanimljivo je da gospodin Yu nikada nije izneo ove optužbe u pet narednih godina otkako je njegov radni odnos za Flipagram prestao u julu 2018. Njegove radnje očigledno imaju za cilj da privuku pažnju medija.

Podsetimo, upotreba TikTok-a zabranjena je na vladinim uređajima u Velikoj Britaniji, Americi i Evropskoj uniji, dok je Montana prva država koja je u potpunosti zabranila upotrebu ove aplikacije.

(Telegraf Biznis)