Umrla Beti Džin Hol, advokatica koja je spustila žene u rudnike

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Među rudarima je postojao dugogodišnji mit da je ići u rudnik sa ženom loša sreća

Foto: Unsplash/Luca Maffeis

Američka advokatica i savezni sudija, koja je otvorila put ženama u rudarstvu, Beti Džin Hol, preminula je u 78. godini u Keriju, u Severnoj Karolini, javlja AP.

Nakon završetka osnovnih studija i pravnog fakulteta, Hol je osnovala zagovaračku grupu za zapošljavanje žena - Projekat zapošljavanja u rudarstvu, u Tenesiju 1977.

Hol se zainteresovala za žene koje se bave rudarenjem nakon što je saznala da rudarska kompanija u Tenesiju ne dozvoljava ženama ni posetu rudniku, kao i da nije bilo rudara ženskog pola.

Pre Hol, skoro uopšte nije bilo nije bilo žena u rudarstvu uglja, rekla je Davit Mekatir, koja je od 1993. do 2000. bila pomoćnica sekretara američke Uprave za bezbednost rudnika pod predsednikom Bilom Klintonom.

Među rudarima je postojao dugogodišnji mit da je ići u rudnik sa ženom loša sreća, budući da je, prema legendi, rudnik ženskog pola, i da je ljubomoran kada rudari pod zemlju dovedu drugu ženu, rekla je Mekatir.

Projekat zapošljavanja u rudarstvu izvršio je pritisak na rudarske kompanije širom SAD da zaposle žene podnošenjem tužbi protiv diskriminacije.

Mekatir je rekla da je argument Hol bio da u rudarstvu uvek ima posla, a da je ženama zaposlenje neophodno jednako kao i muškarcima.

Hol je za Tajms 1979. rekla da će žene, ako budu morale da biraju između zarade of 6.000 dolara godišnje u fabrici i eksploatacije uglja za 60 ili više dolara dnevno, ''otići u rudnike".

- Naravno, iskopavanje uglja je težak posao. Ali i kućni poslovi (su teški), kao i rad u fabrikama za šivenje za minimalne plate - rekla je ona novinarima.

U roku od nešto više od godinu dana, Projekat zapošljavanja podneo je tužbu protiv 153 kompanije uglja za rodnu pristrasnost u zapošljavanju.

Do decembra 1978. postignuta je nagodba sa jednom kompanijom o isplati po 370.000 dolara za 70 žena kojima je uskraćen posao i da zaposli jednu ženu na svaka četiri muškarca.

U roku od nešto više od godinu dana, Projekat zapošljavanja podneo je tužbu protiv 153 kompanije uglja za rodnu pristrasnost u zapošljavanju.

Do decembra 1978. postignuta je nagodba sa jednom kompanijom o isplati po 370.000 dolara za 70 žena kojima je uskraćen posao i da zaposlenju jedne žene na svaka četiri muškarca.

Kao rezultat toga, američke kompanije za ugalj zaposlile su 830 žena rudara do kraja 1978. godine, a do sredine 1980-ih taj broj se povećao na preko 4.000.

Hol je vodila Projekat zapošljavanja od 1977. do 1988, a 2001. imenovana je za sudiju za administrativne žalbe u Odboru za reviziju beneficija američkog Ministarstva rada, gde je pojednostavila proces donošenja odluka o žalbama na zahteve za naknadu štete i beneficije za oštećenje pluća kako bi se osiguralo da povređeni rudari dobiju blagovremenu pomoć.

(Telegraf Biznis/Tanjug)