Hrvatska dala ogromnu olakšicu mladima kako bi se vratili iz inostranstva: Očekuju se veliki rezultati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primorac je istakao da su propušteni prihodi zbog oslobađanja od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje samo prošle godine iznosili 385 miliona evra

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kada je reč o podsticanju povratka hrvatskih državljana, sa ciljem da se prevaziđe nedostatak radne snage, oni koji su u inostranstvu neprekidno boravili najmanje dve godine, u slučaju povratka, biće oslobođeni plaćanja poreza na dohodak u trajanju od pet godina, najavio je ministar Primorac.

Takođe, ove poreske olakšice odnose se i na državljane koji su potomci hrvatskih iseljenika iz prekomorskih i evropskih država.

Dalje, sa željom da se ujednači visina doprinosa za zdravstveno osiguranje za sve učesnike na tržištu rada, poslodavcima se ukida oslobađanje od obaveze doprinosa za zdravstveno osiguranje mladih zaposlenika. Ministar je napomenuo da to oslobađanje od plaćanja doprinosa ne utiče na platu zaposlenika, već predstavlja svojevrsnu subvenciju poslodavcima.

Naime, trenutno poslodavci koriste oslobađanje od plaćanja doprinosa u trajanju do pet godina za stalno zaposlene koji u trenutku sklapanja ugovora imaju manje od 30 godina. To pravo od 1. januara neće važiti za nove zaposlenike, ali se stečena prava neće dirati. Dakle, ako je neko pre, na primer, dve godine zaposlio osobu mlađu od 30 godina, još tri godine će moći da koristi to pravo, prenosi Poslovni.

Primorac je istakao da su propušteni prihodi zbog oslobađanja od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje samo prošle godine iznosili 385 miliona evra. Ipak, napomenuo je da ostaje oslobađanje od obaveze doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na platu radnika koji se prvi put zapošljava, u trajanju do jedne godine od dana stupanja u radni odnos. Dodao je i da ostaje na snazi umanjenje godišnjeg poreza na dohodak za mlade do 25 godina za 100%, a za one od 26 do 30 godina za 50%.

(Telegraf Biznas)