2.000 evra po kilogramu - jefinije kupiti kola nego ovaj začin: Bogati Srbi ga kupuju na grame!

D. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto:Profimedia

U vremenu kada se gleda svaka para i kada je polovnjaka na tržištu sve više, možda zvuči neverovatno da postoji začin koji može da košta više nego solidan polovan automobil. Ali da, šafran – crveno zlato kuhinje – u Srbiji dostiže cenu i do 2.000 evra po kilogramu, što ga čini najskupljim začinom na svetu.

Na popularnim sajtovima za prodaju polovnih automobila u Srbiji, poput Polovni automobili, Halo oglasi ili KupujemProdajem, nije retkost naići na vozila koja se prodaju za 1.200, 1.500 ili 1.800 evra. Fiat Punto iz 2004, Opel Astra iz 2001, pa čak i poneki Peugeot 307 – svi se mogu naći po ceni jednog kilograma šafrana.

Zašto je šafran toliko skup?

Šafran se dobija iz tučka biljke Crocus sativus, a da biste dobili samo 1 kilogram ovog začina, potrebno je ubrati i ručno obraditi oko 150.000 do 200.000 cvetova. Dodajmo tome i činjenicu da šafran cveta samo jednom godišnje – i to svega nekoliko dana – jasno je zašto se zove crveno zlato.

Foto:Profimedia

Berba, sušenje i pakovanje zahtevaju izuzetnu preciznost i trud, a najveći proizvođači na svetu dolaze iz Irana, Španije, Indije i Maroka. U poslednje vreme i neki domaći proizvođači u Srbiji pokušavaju da uzgoje ovu zahtevnu biljku, naročito u južnim krajevima i na planinskim obroncima.

Šafran u Srbiji – luksuz za bogate ili investicija?

Na srpskom tržištu, cena šafrana u maloprodaji kreće se od 800 do 2.000 evra po kilogramu, u zavisnosti od porekla, čistoće i brenda. Većina ljudi kupuje svega nekoliko grama – jer za jedno jelo dovoljno je svega nekoliko vlakana. Ali uprkos tome, potražnja postoji, posebno među restoranima visoke kategorije i ljubiteljima gastronomije.

Interesantno je da se šafran sve češće pominje i kao poljoprivredna investicija, jer jedan hektar može doneti zaradu i do 10.000 evra godišnje, ako se uzgoj sprovodi pravilno.

Foto: Žarko Pantović

Šta biste vi radije: začin ili auto?

Na kraju ostaje zanimljivo pitanje – da li biste pre dali 1.800 evra za kilogram najskupljeg začina na svetu, ili za starijeg, ali još voznog “evropejca”? Ako niste zaljubljenik u kulinarstvo, odgovor vam je možda jasan. Ali ako želite da impresionirate goste jednim pravim risottom alla milanese sa originalnim šafranom – možda vredi svake pare.

(Telegraf Biznis)