"Bio sam srećan kad bih platio račune": Još jedna balkanska firma iz garaže uspela, dobili 40 mil $

"Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu"

Foto: Facebook/Viktor Marohnić

Zagrebačka IT kompanija Five koja je prodata britanskoj softverskoj kompaniji Endava za 40 miliona američkih dolara ili 250 miliona kuna je priča koja je kao i mnoge počela "iz garaže".

Reč je o još jednog velikoj akviziciji neke hrvatske IT kompanije od strane stranih ulagača, koji će u ovom slučaju deo platiti u novcu, a deo kroz razmenu deonica i nagradu za nastavak razvoja Fivea, koji je registrovan i kao Pet minuta.

Five zapošljava 157 stručnjaka, kancelarije ima u Bruklinu, Njujorku i Zagrebu, a klijenti su im najviše iz SAD-a.

Iz Fivea, koji su osnovali partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić, kažu da su zadovoljni tom transakcijom te da će to otvoriti nove prilike na tržištima. Viktor Marohnić objavio je na Fejsbuku poduži status na engleskom u kojem se prisetio svojih početaka.

"Imamo važnu vest danas - kompaniju koju sam osnovao 2005. godine, Five, preuzima Endava, velika kompanija čije su deonice na berzi".

Kompaniju je, navodi, pokrenuo s jednostavnim ciljem, da se stvore radna mesta koja će biti uzbudljiva mladim i ambicioznim softverskim inženjerima poput njega.

"U to vreme čitali smo o uspesima tehnoloških startupova u Silicijumskoj dolini i sve što smo želeli bila je prilika da svetu pokažemo da smo dobri koliko i oni".

"Bio sam srećan kad sam mogao da platim račune"

"U početku sam bio srećan kad sam mogao da platim račune i nisam tražio mnogo više, ali pre nego što sam uopšte imao priliku da predahnem, započelo je putovanje koje je teško rečima opisati. Za petnaest godina sarađivali smo s neverovatnim ljudima, stekli mnoge prijatelje i uticali na mnoge živote", navodi on.

Kako je napisao, više od 500 ljudi radilo je u Five-u tokom godina, "od kojih je svako bio vrlo poseban i svako od njih doprineo je uspehu Five-a".

"Sve ovo i dalje deluje nestvarno, jer sam pre samo godinu dana mislio da ću do kraja života ostati u ovoj kompaniji, ali posle mnogo razmišljanja, raspravljanja i vaganja različitih opcija, postalo je jasno da je ova odluka razumnija i mnogo bolja za svakog. Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu, da počnu da žive sopstvenim životom i postanu snažni i nezavisni pojedinci".

Kako je naveo, u Endavi su pronašli partnera koji će nam omogućiti još brže postizanje ciljeva.

"Ovim dogovorom smo osigurali budućnost našim zaposlenima i iskreno ne znam kako bi moglo biti bolje od toga", napisao je on na Fejsbuku.

Iako je Endava u Hrvatskoj i regionu prilično nepoznata, radi se o jednoj od najvećih svetskih razvojnih firmi, s više od 7.000 zaposlenih i 33 kancelarija na globalnom planu.

Nekima je možda poznatija otkako se proširila kod nas, kako bi povećala svoje kapacitete. Kako smo tada pisali, Endava svoje usluge nudi klijentima iz sledećih industrija: elektronska plaćanja i finansijske usluge, TMT (tehnologija, mediji, telekomunikacije), korisinički proizvodi, maloprodaja, logistika i zdravstvo.

Video: Srbija ima šansu da bude lider 4. industrijske revolucije

(Telegraf Biznis)