Da li Mask ruši Tviter kao kulu od karata? Krenuo da otpušta i radnike u Nemačkoj

Istovremeno, gigant Amazon je pauzirao zapošljavanje u korporativnom timu, i to na nekoliko meseci

Foto: Muhammad Ata / Zuma Press / Profimedia

Američki milijarder Ilon Mask koji je, nakon preuzimanja Tvitera za 44 milijarde dolara, krenuo da otpušta "sve redom" u SAD, sada se "prebacio" i na Nemačku.

U Tviteru u najjačoj privredi Evrope zaposleno je oko 50 ljudi, od kojih je veliki broj dobio mejl da su otpušteni, prenosi dnevnik Bild. Nemački list se poziva na jednu ženu koja je upravo dobila otkaz, a koja je bila deo tima u Frankfurtu.

- Mask nas je lagao - kazala je ona, podsećajući da je do nedavno negirao namere da će biti masovnog otpuštanja. Ona je istakla i da je šokirana, jer je verovala u ideju koja je stajala iza kompanije.

Kaže da je od Maskovog preuzimanja koncerna atmosfera u nemačkom timu veoma loša, te da su i preostali zaposleni preplašeni i razmišljaju da li da ostanu u firmi. Bildov izvor dalje napominje da praktično "više nema interne kompanijske komunikacije".

- Niko nije znao šta se dešava. Moja mejl adresa je odmah zaključana nakon što su se pojavile vesti o otpuštanjima - dodala je ona.

Podsećamo, desile su se razne promene u Tviteru u proteklih nekoliko dana otkako je Amerikanac preuzeo platformu, a jedna od bitnijih je i naplaćivanje tzv. "plave kvačice".

Nove odluke i na drugoj strani...

E-trgovac Amazon, vodeći u toj oblasti, najavio je da pravi pauzu u korporativnom zapošljavanju, i očekuje da će tu politiku zadržati mesecima, što je najnoviji znak da čak i najveće tehnološke kompanije preispituju svoje osoblje u neizvesnoj ekonomskoj klimi.

To je i naznačeno u dopisu zaposlenima ove nedelje, piše CNN, a obaveštenje je u četvrtak podeljeno na veb stranici Amazona.

"To smo već uradili kod nekoliko naših poslovanja poslednjih nedelja, a dodali smo i druge biznise ovom pristupu", rekla je Bet Galeti, potpredsednik u Amazonovom sektoru za ljudska iskustva i tehnologiju.

Foto: Tanjug/AP

- Predviđamo da ovu pauzu zadržimo u narednih nekoliko meseci i nastavićemo da pratimo ono što vidimo u ekonomiji i poslovanju, kako bismo se prilagodili, tako da da to bude smileno. Amazon će nastaviti da popunjava upraženjena mesta, onih zaposlenih koji odluče da odu, i postoje neka ciljana mesta na kojima ćemo nastaviti da zapošljavamo ljude postepeno - rekla je Galeti u nastavku.

Amazon je, navodi se, doživeo svoj poslovni procvat tokom pandemije, jer se sve više kupaca okrenulo kupovini na mreži. Međutim, kako su se ograničenja pandemije ublažila, tako je američki trgovac morao da se suoči sa dvostrukim izazovima: više ljudi se vraća fizičkoj kupovini, dok s druge strane, loši ekonomski izgledi utiču na potrošnju.

Krajem prošle nedelje, Amazon je predvideo da će prihodi za tromesečje oko praznika biti manji nego što su analitičari očekivali, zbog čega će njegove akcije naglo pasti. Deonice su im, inače, pale su za više od 45% ove godine. Poslednjih meseci, i druge tehnološke kompanije su takođe najavile planove za usporavanje zapošljavanja i smanjenje troškova.

Ove nedelje, predstavnici Amazona su boravili u Beogradu na regionalnom skupu.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)