Lansiran prvi četbot za privredu Srbije!

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Servis je dostupan na sajtu Privredne komore Srbije tokom cele godine

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavio je na 31. po redu Kopaonik Biznis forumu prvi bizčet, koji je napravio Centar za digitalnu transformaciju u okviru ove poslovne asocijacije.

- Bizčet je prvi digitalni asistent u regionu i jedan od prvih u Evropi namenjen poslovnoj zajednici koji je uspostavila neka poslovna asocijacija i koji je “verziran” za pitanja važna za poslovanje u različitim fazama - rekao je Marko Čadež na predstavljanju i dodao:

- Ako želite da dobijete informaciju kako da osnujete firmu, kako do određenih olakšica, kako da povratite porez i šta vam je potrebno za to, kako da dobijete Open Balkan ID broj i radne dozvole, zatim, vizu za strane radnike, naš digitalni asistent vas vodi korak po korak.

Kako je Čadež ranije najavio na svom Instagram nalogu ,,Otišli smo da pobedimo, pobedili smo i doneli nešto dobro i hajde to da iskoristimo".

U pitanju je ,,digitalni asistent za poslovanje u Srbiji" baziran na veštačkoj inteligenciji i OpenAI tehnologiji.

Iz Centra za digitalnu transformaciju PKS poručuju da je ovaj servis u mogućnosti da u ,,svakom trenutku 24 sata dnevno tokom cele godine pruža pravovremene realne informacije kako domaćoj, tako i stranoj privredi".

- Ovaj servis je baziran na OpenAI tehnologiji, koja je u mogućnosti da obradi u realnom vremenu svu dokumentaciju u bilo kojoj formi - poručuje Dragan Tanasković, komercijalni direktor CDT-a.

Servis je dostupan na sajtu Privredne komore Srbije tokom cele godine.

- Potpuno je besplatan kako za domaću tako i za stranu privredu ili bilo koga ko je u potrazi za informacijama o poslovanju ili dolasku u našu zemlju - dodaje Tanasković.

Sjajan primer upotrebe novih tehnologija

Članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, koja je inače i ove godine generalni sponzor KBF, Bojana Stojanović Kaličanin poručila je da je Bizčet PKS sjajan primer upotrebe novih tehnologija u svrhu smanjenja birokratskih prepreka i pionirski projekat izgradnje tehnološke infrastrukture za lakšu i bržu realizaciju projekata investitora.

Dodala je da je ova aplikacija još jedna potvrda da PKS aktivno podržava transformaciju čitave privrede, menjajući tradicionalne modele rada i komunikacije agilnim i tehnološki podržanim rešenjima.

- Naša banka ove godine takođe nastavlja potpunu transformaciju poslovnog modela, ali i razmišljanja i rada. U okviru kompleksnog projekta sa više od 2.500 aktivnosti digitalizovaćemo većinu proizvoda i usluga, pojednostavićemo i ubrzati interne procese, kako bismo bili još efikasniji i bliži svim svojim klijentima - navela je članica Izvršnog odbora.

(Telegraf Biznis)