Desilo se upravo ono što smo i mislili: Kupci dižu ruke od nekretnina, previsoke cene konačno padaju

Sektor nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu ostao je "trom" poslednjih meseci, pošto je Banka Engleske nastavila da agresivno povećava kamatne stope

Foto: Freepik

Konačno barem malo olakšanja za - rekordnom inflacijom - pogođenu Veliku Britaniju.

Osim Bregzita koji je doneo svoje posledice, kovida-19 i efekata rata u Ukrajini na celu Evropu i svet, ovu zemlju dodatno "drmaju" masovni štrajkovi, jer građani više ne žele da ćute dok cene rastu, a plate stagniraju.

Kada se prilagode inflaciji, plate u Britaniji su pale po jednoj od najoštrijih stopa od početka evidencije 2001. godine.

Ipak, dobra vest za mnoge je da, makar, padaju i neke cene. Ovoga puta, reč je o tržištu nekretnina. Posustaju ulaganja i u Nemačkoj, a cene kuća u Velikoj Britaniji će pasti do 10 odsto ove godine, pošto više stope hipoteke i obimnija kriza troškova života smanjuju kupovnu moć.

O tome je za CNBC govorio izvršni direktor Lojds banke, Čarli Nan.

Britansko stambeno tržište je pod pritiskom nakon katastrofalnog "mini budžeta" bivše premijerke, Liz Tras, uvedenog u septembru, što je navelo zajmodavce da povuku oko 40% svih hipotekarnih proizvoda sa tržišta Ujedinjenog Kraljevstva zbog zabrinutosti od skoka kamatnih stopa.

Sektor nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu ostao je "trom" poslednjih meseci, pošto je Banka Engleske nastavila da agresivno povećava kamatne stope kako bi obuzdala dvocifrenu inflaciju.

Takođe, predviđa se da zemlja ulazi u najdužu recesiju dosad.

Naime, inflacija je u novembru u VB dostigla 10,7%, a Banka je povećala stope na devet uzastopnih sastanaka, kako bi podigla svoju glavnu stopu sa 0,1% na 3,5%. Dalja povećanja se očekuju u narednim mesecima.

CNBC dalje konstatuje da postoji relativno mala, ali važna grupa kupaca sa hipotekama i bez njih, koji će se boriti da sastave kraj s krajem, uprkos rastućim troškovima života. To je oko 1% kupaca koji se sreću u Velikoj Britaniji.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)