• 90

Ovako država planira da zadrži mlade i vrati one koji su otišli - nacrt strategije u decembru

Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama biće gotov, kako saznajemo, do polovine decembra. Srbija je prva zemlja koja je prepoznala problem ekonomskih migracija

  • 90

Još jedan u nizu sastanaka povodom pripreme nacionalne Strategije za upravljanje ekonomskim migracijama Srbije održan je danas. Tom, sedmogodišnjom strategijom, Srbija će pokušati da reši dva ključna zadatka:

- da motiviše mlade da ne odlaze iz zemlje
- da pokuša da vrati one koji su otišli

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je za Telegraf Biznis da će Strategija za period 2021. do 2027. godine biti gotova do kraja godine, a posle toga će se uraditi akcioni plan.

- Danas smo imali jedan u nizu sastanaka kome prisustvuju predstavnici nemačke organizacije GIZ, deo tima koji će raditi strategiju. Krećemo sada konkretno u izradu strategije, a jedna od stvari kojima ćemo se baviti su upravo ekonomske migracije - rekao nam je Đorđević.

Prema njegovim rečima, njegovo ministarstvo i tim imaju "podršku sa najvišeg nivoa".

Zoran Đorđević, ministar rada i zapošljavanja i Profesor Univerziteta u Beogradu Vladimir Grečić

Ministar Zoran Đorđević/Foto: minrzs.gov.rs

- Država je rešila da se obračuna s tom pošasti, a verujem da će tim uraditi svoj posao. Strategija bi trebalo da bude gotova sredinom decembra i zatim da uđe u skupštinsku raspravu i javnu raspravu koja će biti po gradovima Srbije - rekao je on.

Dodaje da će biti pribavljena mišljenja i drugih ministarstava, ali i predsednika države s obzirom na to da se radi o strategiji koja je od nacionalnog interesa.

- Limitirani smo vremenom, jer bi sve trebalo da bude gotovo do febraura zbog izbora koji dolaze. Srbija će biti prva zemlja koja je prepoznala problem ekonomskih migracija i možda može biti primer drugim da izrade svoju nacionalnu strategiju u prevenciji i tome da se izborimo da mladi ostanu ovde i svi oni koji su otišli da se vrate - rekao je Đorđević.

Profesor Univerziteta u Beogradu Vladimir Grečić, koji je na čelu tima kaže da je jedan od osnovnih postulata i saradnja sa privredom. Odnosno, potreba za prepoznavanjem i definisanjem poželjnog kadra.

- Malo je ubrzano ali zbog toga što sve veći broj mladih odlazi i traži svoje "mesto pod suncem" negde drugde. Država mora nešto da preduzme, a ne može se govoriti o tome da se može zaustaviti odlazak - svako ima pravo da traži drugo mesto gde će da živi i radi, ali može da se smanji. Drugo, potrebno je jačati kapacitete da se ljudi vrate ovde, a posebno da privlače stručnjaci iz drugih zemalja - rekao je Grečić za Telegraf Biznis.

Prema njegovim rečima, strategija obuhvata veliki spektar oblasti, a efekti zavise i od samog sistema obrazovanja, globalizacije, svetske krize ali i restriktivnih mera u drugim zemljama.

To, kako kaže, može da utiče da se ekonomska migracija uspori.

Na pitanje kako da ubediti one koji trenutno razmišljaju da odu, kaže:

Zoran Đorđević, ministar rada i zapošljavanja i Profesor Univerziteta u Beogradu Vladimir Grečić

Profesor Vladimir Grečić je na čelu tima za izradu Strategije/Foto: minrzs.gov.rs

- Preventiva. Ali i svako ko odlazi trebalo bi da se informiše gde odlazi. Mnogi se i ne snalaze tamo, pa ih nekako stid da se vrate, jer nisu uspeli da ostvare ambiciju koju su imali. Naravno, neko ko je odlučio da ode, niko ne može da ga zaustavi, to je nemoguće, i nije ni poželjno - kaže on.

Kada je reč o saradnji sa privredom objašnjava da je se još obrazuju profili koji nisu potrebni, i nisu u skladu sa potrebama privrede, što je ključno da se promeni.

- Ta promena će dugo da traje, teško je, a tu je i projekat prekvalifikacija. Sada, sa dinamičnijim razvojem, naročito sa 4. industrijskom revolucijom, mnoga zanimanja će se izgubiti, a stvoriće se nova. Obrazovanje mora biti pripremljeno za to i stvarati kadrove koje će tržište da traži - rekao je Grečić.

Pogledajte u videu na početku teksta šta je još ministar rekao o planu za sprečavanje odlaska mladih.

(Telergaf Biznis/V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    dali ovi stvaro veruju da ce vratiti ljude u srbiju,u srbiji se mora sve promeniti iz korena,nisu samo plate upitanju,ja licno poznajem ljude koji imaju dobre plate ali ipak odlaze ili su vec otisli iz zemlje,na pitanje zasto idu kada i ovde zive pristojno,oni mi kazu radi buducnosti svoje dece.

  • Ch

    Nema od toga nista da ce nam u Srbiji biti bolje, bezi omladino idite odavde i ne oktecite se!

  • Pero

    Radim kao programer na Zapadu i nema teoretske šanse da meni Srbija ikad da ovoliku platu. A iskreno nisam samo zbog novca otišao, dobro sam i tamo zarađivao, nego zbog lakoće življenja, uređene države. Tamo se ne zna ko pije ko plaća, a nije se nikad ni znalo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke