• 0

Na šta se tačno odnose poreske olakšice koje će dobiti preduzeća, i da li za to imamo u rezervi?

"Ukupni efekat, iznosi oko 167 miljardi dinara, što je skoro ekvivalent onome što se na kraju februara zateklo na računu države, odnosno tolike su bile unutrašnje rezerve države"

  • 0
Novac dinari Foto ilustracija: Shutterstock

Program ekonomskih mera koji će sutra biti zvanično predstavljen, sadži i poreske olakšice za mala i srednja preduzeća (MSP).

One se, pre dvega odnose, na:

- odlaganje poreza na zarade i doprinose

- pomeranje akontacija poreza na profit

- odlaganje plaćanja poreza na imovinu za preduzeća

Paket mera podrške ekonomiji od pet milijardi evra pomoći će privredi Srbije da lakše prebrodi posledice krize, a rast BDP-a prema trenutnim projekcijama mogao bi biti 1-2 procenta umesto bez krize realnih 4-5 procenata, rekao je direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Kroz paket poreskih olakšica za ublažavanje ekonomskih efekata krize zbog korona virusa država će kroz odlaganje i pomeranje plaćanja obaveza pomoći iznosom od oko 167 milijardi dinara, rekao je direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Poreske olakšice su odlaganje poreza na zarade i doprinose, pomeranje akontacija poreza na profit, odlaganje plaćanja poreza na imovinu za preduzeća, rekao je Kovačević.

- Ukupni efekat, iznosi oko 167 miljardi dinara, što je skoro ekvivalent onome što se na kraju februara zateklo na računu države, odnosno tolike su bile unutrašnje rezerve države - rekao je on.

On je rekao da će veliki značaj imati i mere direktne pomoći preduzećima kroz garantovane minimalne zarade, preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, odnosno polovine minimalca za srednja i velika preduzeća pod određenim uslovima.

Dodao je da se treći paket finansiranja tekuće likvidnosti preduzeća bilo preko garantnog Fonda za razvoj države bilo preko banaka već sprovodi.

Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis Foto: Shutterstock

- To je već delimično preduzeto, recimo Narodna banka Srbije preko svop aukcija ulila je dodatnu likvidcnost bankama, da bi one bile stimulisane da kreditiraju i vrše revolving kredita - rekao je Kovačević za Pink tv.

On je rekao da Fond za razvoj ima 24 milijarde dinara i biće vrlo jeftinih pozajmice sa jedan posto kamate, dok će banke imati do 3,5 odsto kamate.

- Država će kroz program ponuditi sekuritizaciju kredita, odnosno podelu rizika pri kreditiranju - rekao je Kovačević.

U prvom kvartalu rast BDP-a u Srbiji je bio 4,2 procenta i sada će od marta biti i efekti epidemije što će pokvariti stopu rasta koja bi bila i preko pet procenata, rekao je on.

- Naša ekonomija bi bila između četiri i pet procenata stope rasta ove godine da nije ove krize ovako sa posledicama krize projekcija je da će biti između jedan i dva posto rasta - rekao je on.

Dodao je da Srbija ima najozbiljniju industriju u regionu, koja ima pozitivan trend rasta i investiranja, i podsetio da je industrija u strukturi našeg BDP-a sa više od 21 procenata, a turizam i hotelijerstvo koji su zbog krize stali na oko tri posto.

- Ta struktura je važna u smislu mogućnosti oporavka i održanja, jer u vreme epidemije turizam ne može održati, ali industriju možete - rekao je on.

Kovačević je rekao da će svet pretrpeti recesioni udar u ovoj godini ali da se nada ponovnom rastu ekonomije u sledećoj godini.

Procenjuje se da će američka i nemačka ekomija imati negativne stope rasta i da će niže od planiranih ali pozitivne stope rasta imati i kineska i indijska ekonomija, rekao je on i dodao da su ekonomije na svetu međuzavisne.

- Nazire se kraj epidemija na Dalekom istoku u Kini, u indiji nije uzela veliki mah, ni u Japan takođe i to su ekonomije koje hvataju zalet i mogu da kao locomotive povuku i zapadne ekonomije - rekao je Kovačević.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>