• 15
 ≫ 

BDP Hrvatske pada za 9,4 odsto? Guverner Narodne banke predlaže zaduživanje na inostranom tržištu

 ≫ 

Što se tiče turizma, HNB projektuje da će pad prihoda biti u rasponu od 50 do 90 procenata, ipak, dodaje da banke imaju dovoljno novca da kreditiraju sve sektore

  • 15
Lazareti Hrvatska Dubrovnik Dubrovnik / Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Hrvatska vlada procenjuje da će zbog korona krize BDP te zemlje pasti za 9,4 odsto ove godine, a da će "rupa" u budžetu iznositi 24 milijarde kuna (3,15 milijardi evra).

- To je realan scenario u ovom trenutku, ako ne bude drugog talasa zatvaranja ekonomije - kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), ali dodaje "da se u slučaju drugog zatvaranja privrede, može očekivati dupliranje ovih cifara".

Navodi da će projekcije raditi na bazi "scenarija u kojem bi došlo do drugog talasa, gde bi u pogledu broja nedelja imali dužu situaciju zatvaranja ekonomije, što bi se onda odrazilo na pad BDP-a i fiskalne troškove".

- Sami smo zatvorili veliki deo ekonomije i izazvali pad BDP-a u drugom kvartalu. Situacija će biti bolja nego što je u Evropskoj uniji i evrozoni. To je naša procena, bićemo (u drugom kvartalu) oko nule, dok je u tim zemljama već u prvom kvartalu bio značajan pad. U aprilu će biti ogroman pad BDP-a, a drugo se ne može očekivati - rekao je Vujčić.

HNB, kako ističe, olakšava uslove finansiranja za sve: državu, preduzeća i građanstvo.

- Kreirali smo kunsku likvidnost, banke imaju dovoljno novca da kreditiraju sve sektore - napominje on. Dodaje da bi Hrvatska što pre trebalo da počne sa zaduživanjem na inostranom tržištu, iako je sadašnja vlada praktično tehnička.

Što se tiče turizma, HNB projektuje da će pad prihoda biti u rasponu od 50 do 90 procenata.

Video: Kon hrvatskim medijima: Nigde nismo pogrešili, borba je za život i kod njih, i kod nas

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    4. maj 2020 | 16:17

    Neka se zaduze kod nas Dacemo im kredit povoljno!!

  • Radovan

    4. maj 2020 | 16:33

    Stvarni pad BDPa ce biti jos i veci jer se ovde govori samo o smanjenju obima privrede u toku (iz)vanrednog stanja, a propalu sezonu nisu ni uracunali. To ce im tek biti katastrofa.

  • zeljko

    4. maj 2020 | 19:26

    onda hrvati i ne stoje toliko lose,nasa zemlja mora duplo vise da se zaduzi,6.5 milijardi evra,3,3.5 milijarde za sprovodjenje mera,i 3 milijardi za vracanje dugova koji ce dospeti za naplatu ove godine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>