• 0
 ≫ 

Vučič i Borisov su danas obišli Bugarsku prvo helikopterom, pa džipom: Šta sve imamo s tom zemljom?

 ≫ 

Bugarska na 18. mestu u ukupnom uvozu Srbije

  • 0
Aleksandar Vučić, Bojko Borisov

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Jedan od osnovnih prioriteta u daljoj saradnji sa Bugarskom je dalje povećanje robne razmene, pre svega izvoza, a najveće mogućnosti za to postoje kod proizvoda prehrambene industrije i industrije građevinskog materijala, navode u Privrednoj komori Srbije (PKS).

U prva tri meseca ove godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Bugarskom iznosila je 233 miliona evra, ukupan izvoz u ovom periodu iznosio je 133,7 miliona evra i po tome, na listi zemalja u koje Srbija izvozi Bugarska se nalazi na 11. mestu.

Pogledajte kako izgleda Balkanski tok:

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u tom periodu izvoz je zabeležio porast od pet odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupan uvoz u prva tri meseca 2020. godini iznosio je 99,3 miliona evra po čemu je Bugarska na 18. mestu u ukupnom uvozu Srbije (1,7 odsto u ukupnom uvozu).

Uvoz beleži porast od 3,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U prva tri meseca 2020. godine ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni na strani Srbije u iznosu od 34,4 miliona evra.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 134,6 odsto.

U PKS navode da mogućnosti za dugoročnu saradnju sa Republikom Bugarskom postoje u energetici (elektroenergetika, nafta i gas), poljoprivredi (proizvodnja mehanizacije i prehrana), proizvodnji nameštaja, keramike, industriji električnih mašina i aparata, automobilskoj industriji, saobraćaju, turizmu, sektoru MSP, građevinarstvu, transgraničnoj i regionalnoj saradnji i inovacijima i tehnološkom razvoju.

Prošle godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Bugarskom iznosila je 1.042,3 miliona evra. U 2019. godini ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni na strani Srbije u iznosu od 114,1 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu iznosila je 124,6 odsto.

Video: Ceo projekat Balkanskog toka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>