• 0

Dok korona kriza zauvek menja globalnu ekonomiju, ova zemlja izdaje prvu svetsku digitalnu valutu

LBCOIN je dostupan po ceni od 99 evra

  • 0
digital, kompjuter Digitalna transformacija u punom jeku / Foto: Pixabay

Sada već znamo da je, uprkos značajnim finansijskim paketima zemalja, nemoguće izbeći trajne posledice pandemije Covid-19 po ekonomiju sveta.

Stručnjaci kažu da će praćenje virusa verovatno postati deo naših života, kao što su i Amerikanci pojačali svoje bezbednosne mere posle 11. septembra, piše CNN. Kako se dalje navodi, važno je investirati u infrastrukturu potrebnu za otkrivanje budućih virusnih epidemija.

Mnoge svetske ekonomije su, po uzoru na Nemačku, usvojile princip skraćenog radnog vremena, što je sprečilo masovna otpuštanja. Osim toga, rad na daljinu postaje realnost, nešto što je moguće sprovesti u delo na efikasan i produktivan način.

U porastu je i e-trgovina, odnosno digitalna transformacija društva, brže usvajamo neke nove načine poslovanja kao što su telemedicina, video-konferencije (Zoom), onlajn učenje. Dobar deo proizvodnje će u budućnosti biti automatizovan, pa će doći do ukidanja radnih pozicija.

Vruća vest je i da je Banka Litvanije (LCB) prva u evrozoni, i u svetu, izdala svoj digitalni kolekcionarski novčić LBCOIN, kreiran na temelju vrhunskih informatičkih rešenja.

On je, kako kažu, posvećen Aktu o nezavisnosti te zemlje iz 1918. godine njegovim potpisnicima kojih je bilo 20. Vitas Vasiliauskas, ispred odbora Centralne banke Litvanije, kaže da ne sumnja u to da će ovaj novčić ojačati ulogu Litvanije kao regionalnog fintek centra.

LBCOIN, zasnovan na blokčejnu, sastoji se od šest digitalnih tokena i jednog fizičkog kolekcionarskog novčića. Banka Litvanije je izdala 4.000 primeraka, odnosno 24.000 digitalnih tokena i 4.000 srebrnih kolekcionarskih kovanica.

Dostupan je po ceni od 99 evra, u LBCOIN e-trgovini lbcoin.lb.lt, a za kupovinu je potrebna registracija. U periodu od 1. do 6. njegove prodaje, jedna osoba će moći da kupi samo jedan LBCOIN, dok kasnije - broj kupovina po čoveku neće biti limitiran.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>