• 5
 ≫ 

Istorijski dan za Zlatibor: Najduža svetska gondola puštena u probni rad, prvi posetioci u septembru

 ≫ 

Cene vožnje još nisu definisane, ali iz JP "Gold Gondola" kažu da će se potruditi da ih prilagode najvećem broju ljudi

  • 5

Gold gondola, turistički projekat decenije na Zlatiboru, za koji je izdvojeno 13 miliona evra, danas je puštena u probnu vožnju.

- Pre pet godina postavljen je kamen temeljac i konačno smo završili do sada najveći turistički projekat na Zlatiboru i u Srbiji. Do kraja septembra će se ovom Gold gondolom provozati i prvi posetioci - kaže direktorka JP "Gold Gondola", Bojana Božanić.

Ona dodaje da će gondola biti prava atrakcija, koja će Zlatibor odvesti korak dalje na evropskoj turističkoj mapi. Cene još uvek nisu definisane, ali će one, kako kaže Bojana Božanić, biti dostupne najvećem broju ljudi.

Gold gondola biće duga devet kilometara i povezivaće centar Zlatibora sa vrhom Tornik, a međustanica nalazi se na Ribničkom jezeru.

- Ova investicija je od velikog je značaja za ceo ovaj kraj. Tokom realizacije projekta imali smo brojne administrativne probleme, ali uspeli smo da se izborimo sa svim tim. Sada imamo projekat izgrađen iz sredstava koje je izdvojila lokalna samouprava i ponosni smo na to - izjavio je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Titulu najduže panoramske gondole na svetu nosi upravo zlatiborska Gold gondola, a na 36 konzolnih nosača pružiće se 55 kabina, kapaciteta 10 putnika po kabini.

Ukupan kapacitet gondole, za sada, jeste 600 putnika po satu. Vožnja gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Sa početnom stanicom u centru Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornik, zlatiborska gondola će ponuditi skijašima, izletnicima, avanturistima i svima drugima - nezaboravan pogled na Zlatibor.

Video: Ovo jezero je netaknuti biser Zlatibora

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    19. avgust 2020 | 14:17

    Valjda žičara. Gondola je nešto sasvim drugo.

  • p

    19. avgust 2020 | 16:30

    Sve Pohvale Srbija ulazee Svoje Resorse .Proslo Je Vrijeme kada Su Pare Nosili u Evropu.Tako Treba imamo Naj Ljepšu Zemlju Na Shijetu Srbiju i Republiku Srpsku i Trebamo ih Voliti Čuvati i Sredjivati .Samo Tako Mozemo Biti Naj Bolji.

  • Dragan Vučković

    9. januar 2021 | 09:59

    Nije komentar, već pitanje. Zašto objekat čeka do septembra? Da li to znači da se do tada, treba još posla za potpun završetak objekta? Da, još jedno pitanje: kako će funkcionisati stajalište kod jezera? Hoće li putnici izlaziti iz kabina, boraviti na jezeru, pa onda, nastaviti put ili se vratiti nazad, bez odlaska na krajnju destinaciju žičare? Odgovor na ovo pitanje, nisam našao ni u jednom tekstu. Inače, ja sam jedan budući posetilac Zlatibora, pa i panoramske žičare, možda već ove godine, ako situacija sa pandemijom popusti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>