• 6

Konačno poznato kako će izgledati Linijski park: Prve fotografije novih "pluća" na Dorćolu

, Telegraf Biznis

Izgradnja Linijskog parka, koji će se prostirati na površini od 4,6 kilometara, trebalo da počne krajem sledeće godine, a radovi će trajati oko 2,5 godine

 • 6

Konačno je poznat izgled Linijskog parka, koji će se promeniti izgled prestonice. Park će se prostirati na potezu gde je sada pruga i zauzimaće prostor od 4,5 kilometara, a biće podeljen u 10 jedinstvenih celina.

Donosimo vam prve fotografije parka:

Građani Dorćola i Starog grada dobiće svojevrsnu zelenu oazu kada se izgradi Linijski park, koji će se prostirati na potezu od Beton hale i Brankovog mosta do Pančevačkog mosta.

Ova velika investicija potpuno će transformisati stari deo Beograda, a posebno će uticati na smanjenje zagađenje vazduha u prestonici jer će time Dorćol dobiti svoja pluća, rekao je za naš portal ranije gradski urbanista Marko Stojčić. 

Naveo je da će taj projekat koštati između 40 i 50 miliona evra i očekuje da će oko polovine sredstava biti prikupljeno iz različitih donacija jer se, dodao je, na trasi budućeg linijskog parka nalazi velikih broj privatnih kompanija koje imaju interes da se izgradi.

Stojčić je i za Studio B da bi izgradnja Linijskog parka, koji će se prostirati na površini od 4,6 kilometara, trebalo da počne krajem sledeće godine, te da će radovi trajati oko 2,5 godine.

- Linijski park će imati deset celina. Idejna rešenja je izradilo 55 mladih ljudi, koji su se kvalifikovali kroz postupak koji smo sproveli početkom godine. Tih deset celina je jedna funkcionalna celina koja čini Linijski park i on počinje tridesetak metara od Beton hale i završava se kod Pančevačkog mosta.  Кonačno će zaživeti sve te oblasti uz Linijski park, to će biti zdravo mesto za život i konačno će tu biti pravi parkovi po ugledu na Njujork, Priz, Valensiju – pojasnio je.

Prema njegovim rečima, Linijski park će potpuno transformisati čitavo tkivo od 4,6 kilometara.

- Nadamo se da će uspešno biti sprovedena nabavka za izvođenje radova, koja opet podrazumeva izvođenje po celinama, jer imamo dosta objekata koji treba da se uklone, imovinsko pravni postupci treba da krenu krajem januara sedeće godine, tako da će to sigurno da traje dve do tri godine - rekao je Stojčić.

Кako je naveo, radili smo idejno rešenje, radimo plan detaljne regulacije, obezbedili smo sredstva za projektnu dokumentaciju koja će biti raspisana, odnosno nabavka će biti raspisana verovatno početkom februara.

Kaže da je možda građevinski najjednostavnije ali najkomplikovanije su prve tri celine jer obuhvataju deo bedema Кalemegdana.

- Svakako svaka celina ima svoju problematiku možda najviše u imovinsko pravnom smislu, a izazov će biti saobraćajno povezivanje jer Linijski park u kontinuitetu ima 4,6 kilometara i nigde ga ne preseca kolski saobraćaj. To znači da ćemo svuda imati podvožnjake ili neke druge načine prelaska - naglasio je Stojčić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bojan

  Samo da sklone luku, bice bolje, a dok zavrse park, onda ce vec liciti na nesto.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Maja

  Samo betončina, betonska stepeništa, betonke klupe, betonski platoi, svo zelenilo koje vidimo ke već postojeće na tim površinama, a neko je i smanjeno ma račun proširivanja površina sa betonskim zastorom.

  11
  6

  Podelite komentar

 • Gordana

  40-50miliona??? Ovde svega ima sem zelenila, a para najvise!

  7
  3

  Podelite komentar

Google preporuke