• 2

Novi bum na tržištu: Ovom čoveku je pandemija pomogla da bude jedan od najplaćenijih ljudi na svetu

Od februara do jula kompanija je imala više kupaca nego cele prethodne godine

  • 2
Sumit Singh

Ptintskrin: Youtube/CNBC Television

Na Blumbergovoj listi najplaćenijih direktora nije bilo mnogo novina. Teslin Ilon Mask prvi, Eplov Tim Kuk drugi, a na spisku su se našli i šefovi Intela, Alfabeta, Blekstoun grupe…Ipak, lista je imala jedno iznenađenje.

Na petom mestu našao se Sumit Sing, šef kompanije „Chewi Inc.“, onlajn prodavnice hrane, igračaka i lekova za kućne ljubimce.

Sing je deo ove firme postao 2017. godine, a na njeno čelo seo je sedam meseci kasnije, da bi 2019. godine zaradio 108,2 miliona dolara na ime plate, bonusa i obveznica. Ova suma još je neverovatnija ako se uzme u obzir da kompanija za devet godina koliko je postojala, nije imala profitabilan kvartal.

Prošle godine imali su 13,5 mliona kupaca, dok je prihod skočio za 37 odsto, na 4,9 milijardi evra. Tada je došao korona virus i stvari su za „Chewy“ postale još bolje.

Oko dve trećine domaćinstava u SAD ima kućne ljubimce, a ljubimci vlasnike „roditelje ljubimaca“ kako ih zove ova kompanija. Oni su ove godine potrošili 99 milijardi dolara na njih. Kako su tokom pandemije počeli da izbegavaju prodavnice, posao ove firme je procvetao.

Od februara do jula kompanija je imala više kupaca nego cele prethodne godine, a vrednost njihovih deonica skočila je sa 30 na 72 dolara.

pas psi kuca kućni ljubimac

Dve trećine Amerikanaca ima kućne ljubimce, Foto: Pixabay

U junu 2019. godine počelo je da se trguje akcijama te kompanije.

Sve ovo su izdaleka gledali Rajan Koen i Majkl Dej, dvojica prijatelja koji su i osnovali kompaniju 2011. godine. Noć pre izlaska na berzu, Koen je sedeo ispred zidina ove institucije, razgovarao sa ocem telefonom i ushićeno govorio kako je njegova "beba" postigla toliki uspeh, a da ni Dej ni on nemaju nijednu njenu deonicu.

Kada ju je Sing preuzeo, kompanija je imala 10.000 zaposlenih i bila joj je potrebna nova struktura, bolja analiza podataka, više proizvoda i lanac snabdevanja. Sing je sve to obezbedio. On je odrastao u Indiji, školovao se u SAD, a radio je u Amazonu, odakle je pokupio iskustvo rada u onlajn prodaji.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis/Blumberg)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ја

    24. novembar 2020 | 17:41

    Книне граде Грахово нам падне, ти се недај, никад се не предај ДОГОДИНЕ

  • Brut

    24. novembar 2020 | 18:52

    Ne znam sta ce tim ljudima tolike pare? I oni ce isto kao i ja u onaj grob i nece nista ponjeti sa sobom. To je ogromna razlika u novcu bogatih i siromašnih i nije cudo sto se ovo sve desava na planeti Zemlji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>