• 6

Cigarete će za 5 godina koštati kao u EU: Poskupeće i nesagorevajući duvan i elektronske cigarete

Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan

  • 6

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizi utvrđeno je kako će ovaj porez uvećavati na cigarete, nesagorevajući duvan i tečnost za punjenje elektronskih cigareta od 2021. do 2025. godine, kako bi se istovremeno harmonizovali sa EU i obezbedili stabilnost priliva u budžet.

Izmene Zakona koje se nalaze u skupštinskoj proceduri predviđaju da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 evra do 2025. godine dosegne minimum EU od 90 evra.

Kako se navodi, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici.

Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

Cigarete

Akcize će skakatido 2015. godine, Foto: Pixabay

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj, navodi se u obrazloženju.

Navodi se da je povećanje od 50 procenta u narednoj godini bilo prihvatljivo jer bi akcizu dovelo na nivo od oko 9,7 procenata maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Video: Šverceri cigara se vratili u velikom stilu, ali su pali u ruke srpskih carinika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    Porez na imovinu,podrume, stale,trapove, senike, duvan, ulje, struja, voda... napredno, samo otimaj!

  • Srbin

    Kad bude prosečna plata kao u EU onda može, a ovo je banana država ko je sve na vlasti u Srbiji meni se povraća jer smo dotakli dno dna.

  • 😡

    Skupoooo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke