• 1

Mali: Plan o novom paketu pomoći biće definisan do Sretenja, u fokusu je isplata polovine minimalca

Takođe, ministar finansija kaže da će posebna pažnja biti usmerena na najstarije sugrađane

  • 1
Mali

Foto: Ministarstvo finansija

- Javne finansije Srbije su stabilne i ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novi paket pomoći privredi i građanima, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić - izjavio je ministar finansija, Siniša Mali.

Mali je istakao da će do Sretenja, 15. februara, biti definisan dodatni paket pomoći privredi, a da se trenutno rade poslednje analize kako bi novac bio usmeren na pravi način, odnosno kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto -rekao je Mali.

Država će, dodaje on, nastaviti i ove godine da sprovodi i garantne šeme za kredite, te ističe da je u toku prošle godine na taj način ukupno 1,5 milijardi evra ušlo u privatni sektor.

- To je umnogome doprinelo da naši privredni subjekti budu likvidni. S obzirom na to da se pokazalo da je ovo odlična mera, mi ćemo sa njom nastaviti, i to u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što smo produžili našu postojeću garantnu šemu - naveo je ministar.

Istakao je da je, zahvaljujući odgovornom vođenju javnih finansija i finansijskoj konsolidaciji koju je država sprovela prethodnih godina, bilo moguće da u 2020. Srbija ima jedan od najizdašnijih paketa pomoći, kao i da nastavi da pomaže i u ovoj godini.

Mali je podsetio da je u 2020. ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu iznosio 704 milijarde dinara, što je, ističe, oko šest milijardi evra, odnosno 12,7 odsto BDP.

I pored tako izdašnog paketa pomoći, dodaje Mali, Srbija je zadržala javni dug ispod 60 odsto BDP-a, što je, podseća, nivo koji propisuje Mastriht.

Podsećamo, Vučić je sinoć najavio dodatni paket pomoći privredi, tj. "novu inekciju" za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, i tim sistemom bi bilo obuhvaćeno 1.052.000 zaposlenih.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>