• 0

Snažan apel firmama u najjačoj ekonomiji Evrope: "Obezbedite testiranje svim radnicima, besplatno"

Uprkos izvesnom problemu s vakcinama, optimizam nemačkih izvoznika je značajno porastao u martu

  • 0
Koronavirus testiranje zaštitno odelo maska vizir Foto: Tanjug/AP

Savez sindikata Nemačke (DGB) zatražio je obavezu testiranja na virus korona u preduzećima širom zemlje. Smatraju da su firme u obavezi da zaposlenima obezbede testiranje.

- Samoobavezivanje nije dovoljno. Previše poslodavaca se protivi, i još uvek ne preuzima odgovornost - kaže šef DGB-a, Rajner Hofman, u izjavi za medije. Takođe je naveo da bi preduzeća morala da obezbede testove o svom trošku, odnosno da oni budu besplatni za radnike.

Takođe, DGB smatra da i dalje za zaposlene testiranje mora ostati na dobrovoljnoj osnovi. Inače, pisalo se o tome da u Nemačkoj vlada nezadovoljstvo kada je reč o vakcinama: nedovoljne količine, natezanje oko isporuke, opterećenost sistema prilikom zakazivanja termina.

Uprkos svemu tome, optimizam nemačkih izvoznika je značajno porastao ovog meseca, jer se otvaraju veze sa Kinom i SAD, ali i evrozona beleži privredni oporavak. Napredak izvoznih očekivanja je primećen u gotovo svim granama.

Automobilsku industriju je u proteklom periodu "obojio" pesimizam, kako zbog korona krize i slabe prodaje, tako i zbog nestašice čipova, za kojima se javila potražnja u svetu TV-a i gejminga. Isto tako, industrija nameštaja se navodno oporavila nakon višemesečnih zastoja, ali ostaje da se vidi šta će biti nadalje, zbog blokade Sueckog kanala.

Video: Lončar održao sastanak sa direktorima kovid bolnica u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>