• 11
 ≫ 

Rekli su "zbogom" konobarisanju i napojnicama: Sada rade manje, a plaćeni su bolje

 ≫ 

Direktor jednog hotela kaže da su radnici, koji su napustili industriju tokom krize, shvatili da je"trava s druge strane malo zelenija"

  • 11
kafa, konobar Foto: Pixabay

Ugostiteljska industrija širom sveta trpi pritiske pandemije već godinu i po dana, a čak i sada kada su mere blaže - teško je naći (kvalifikovane) radnike.

Opšte je poznato da je manjak konobara na tržištu, ali i kuvara, o čemu je danas u Despotovcu govorio i predsednik naše zemlje. Kako je naveo, njihove plate u beogradskim top restoranima su ogromne, jer je priliv gostiju veliki, a kuvari masovno odlaze na rad preko.

S druge strane, hoteli koji posluju u Srbiji rado zapošljavaju strane iskusne kuvare koji taj posao prihvataju zbog dobrih uslova, izazova, promene. I u Velikoj Britaniji, recimo, sve je veći manjak radnika, a slobodnih pozicija je mnogo - najviše od početka kovid-19 krize.

Iz britanske industrije je rečeno da je svaki peti radnik napustio sektor tokom pandemije, što je slučaj i u zemljama zavisnim od turizma, ako ne i više. Naime, tamo gde su najizraženiji sektori poput turizma i ugostiteljstva, logično da ima mnogo više radnika, pa samim tim i prekvalifikacija, usled pandemije.

Među tim zemljama su svakako najpre mediteranske, ali, dok se sve više govori o kelnerima i kuvarima, malo se pominju šankeri. Postoji pojačana potreba i za njima. Na nivou cele industrije, recimo, u Britaniji je bilo 102.000 slobodnih radnih mesta od aprila do juna 2021, što je porast od 12,1% u odnosu na 91.000 za isti period 2019.

Što se tiče te zemlje, štetu nije nanela samo pandemija, već i Bregzit, budući da se masa stranaca vratila svojim kućama sada kada Britanija i zvanično više nije deo EU.

bar, kafić, barmen, konobar Foto: Pixabay

Koja su potencijalna rešenja?

Na nivou cele planete i ugostiteljske industrije - rešenje leži u većim platama, a kraćem radnom vremenu. To je jasna računica koje treba da bude svestan svaki poslodavac. Konobari su imali dobrih 12 meseci, pa i više, da nađu drugi, možda bolje plaćeni posao, i sada se teško vraćaju na staro, posebno ako su uslovi isti ili gori.

Iskustvo nekih ugostiteljskih radnika, koji su u industriji decenijama, govori da biste ranije, već na početku, bili plaćeni u skladu sa veštinama, dok se u današnje vreme daje samo "minimalna, faktička zarada koja se podrazumeva". Dodatni problem je mnogo prekovremenih, a pritom neplaćenih radnih sati.

Direktor jednog hotela kaže da su radnici, koji su napustili industriju tokom krize, shvatili da je"trava s druge strane malo zelenija", nakon pronalaska bolje plaćenih poslova u drugim industrijama, za manje sati.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srkimaja

    21. jul 2021 | 22:34

    Pa naravno.kada poslodavci nisu hteli da daju minimalac nego terali ljude da ga vracaju bez obzira sto je drzava pomagala i sad nemate radnika ,nikada ih nemali....

  • Thun

    21. jul 2021 | 22:10

    Radila sam 15 godina u ugostiteljstvu u CHSve ista banda,pogotovo u restoranima!Radno vreme uzasno,da mogu da ti uzmu dusu-uzeli bi je🤬Hvala bogu Pa sam se pre 4 godine prekfalifikovala🤷‍♀️

  • A. P

    21. jul 2021 | 22:44

    Sve sam obrisao i video,ugostiteljski rad je veoma tezak i naporan, takode i kuvarski. Niko to ne ceni Plate mizerne, Gazde im kazu imate baksis. Sramota. Normalna plata cini i ljubaznost i pravilan pristup svakom gostu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>