• 11

Rekli su "zbogom" konobarisanju i napojnicama: Sada rade manje, a plaćeni su bolje

Direktor jednog hotela kaže da su radnici, koji su napustili industriju tokom krize, shvatili da je"trava s druge strane malo zelenija"

 • 11
kafa, konobar

Foto: Pixabay

Ugostiteljska industrija širom sveta trpi pritiske pandemije već godinu i po dana, a čak i sada kada su mere blaže - teško je naći (kvalifikovane) radnike.

Opšte je poznato da je manjak konobara na tržištu, ali i kuvara, o čemu je danas u Despotovcu govorio i predsednik naše zemlje. Kako je naveo, njihove plate u beogradskim top restoranima su ogromne, jer je priliv gostiju veliki, a kuvari masovno odlaze na rad preko.

S druge strane, hoteli koji posluju u Srbiji rado zapošljavaju strane iskusne kuvare koji taj posao prihvataju zbog dobrih uslova, izazova, promene. I u Velikoj Britaniji, recimo, sve je veći manjak radnika, a slobodnih pozicija je mnogo - najviše od početka kovid-19 krize.

Iz britanske industrije je rečeno da je svaki peti radnik napustio sektor tokom pandemije, što je slučaj i u zemljama zavisnim od turizma, ako ne i više. Naime, tamo gde su najizraženiji sektori poput turizma i ugostiteljstva, logično da ima mnogo više radnika, pa samim tim i prekvalifikacija, usled pandemije.

Među tim zemljama su svakako najpre mediteranske, ali, dok se sve više govori o kelnerima i kuvarima, malo se pominju šankeri. Postoji pojačana potreba i za njima. Na nivou cele industrije, recimo, u Britaniji je bilo 102.000 slobodnih radnih mesta od aprila do juna 2021, što je porast od 12,1% u odnosu na 91.000 za isti period 2019.

Što se tiče te zemlje, štetu nije nanela samo pandemija, već i Bregzit, budući da se masa stranaca vratila svojim kućama sada kada Britanija i zvanično više nije deo EU.

bar, kafić, barmen, konobar

Foto: Pixabay

Koja su potencijalna rešenja?

Na nivou cele planete i ugostiteljske industrije - rešenje leži u većim platama, a kraćem radnom vremenu. To je jasna računica koje treba da bude svestan svaki poslodavac. Konobari su imali dobrih 12 meseci, pa i više, da nađu drugi, možda bolje plaćeni posao, i sada se teško vraćaju na staro, posebno ako su uslovi isti ili gori.

Iskustvo nekih ugostiteljskih radnika, koji su u industriji decenijama, govori da biste ranije, već na početku, bili plaćeni u skladu sa veštinama, dok se u današnje vreme daje samo "minimalna, faktička zarada koja se podrazumeva". Dodatni problem je mnogo prekovremenih, a pritom neplaćenih radnih sati.

Direktor jednog hotela kaže da su radnici, koji su napustili industriju tokom krize, shvatili da je"trava s druge strane malo zelenija", nakon pronalaska bolje plaćenih poslova u drugim industrijama, za manje sati.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Djape

  Konobari rade za 800 dinara dnevnicu. Nece da priznaju ali tako je.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Bane

  Ugostiteljstvo je robija… za male pare ! Kapa dole svim ugostiteljima . Neka sad vlasnici zasuku rukave i malo konobarisu i kuvaju, eto imace ustedu 110%

  8
  1

  Podelite komentar

 • Srbijanka

  Dala država lovu radnicima a uzeli poslodavci mafijaši. Sad oni nek kuvaju i služe goste.

  9
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke