• 0

Kamatne stope ostale nepromenjene: Mirno more na sednici vodeće evropske banke

Kristin Lagard je na sastanku G-20 izjavila da je julska sednica važna, te da se moraju dobijati željeni rezultati na duži rok

  • 0
Christine Lagarde,  Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da ne menja ništa u svojoj aktuelnoj monetarnoj politici, ali je prilagodila smernice tako da budu u funkciji njene, nedavno, naviše korigovane ciljane inflacije na 2,0 posto.

ECB se obavezala na kupovinu obveznica u iznosu od 1,85 biliona evra (2,2 biliona dolara) do marta 2022. godine, u okviru svog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP), a članovi Upravnog saveta banke su glasali da ti podsticaji do daljeg ostanu "na stolu", prenosi CNBC.

Kamatne stope su takođe ostale nepromenjene, što znači da kamata na depozite i dalje iznosi minus 0,5 posto, referentna kamata na glavne operacije refinansiranja ECB-a je zadržana na 0 odsto, a na prekonoćne pozajmice - na 0,25 procenata.

Podsećamo, nakon 18-mesečne revizije, monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će od sada u srednjoročnom periodu ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto, umesto da bude "blizu, ali ispod dva posto".

Šefica ECB-a, Kristin Lagard, prethodno je najavila da će julska sednica "doneti zanimljive varijacije i promene".

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>