• 0

Novo spajanje u Srbiji: Šta će biti s vašim računima u Rajfajzenu i Kredi agrikol banci?

Šta da radite kada čujete da je vaša banka prodata? Da li morate da preduzmete određene korake u vezi sa promenom vlasništva?

  • 0
Banka, klijenti, računi, krediti

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Još jedna velika promena na tržištu banaka u Srbiji je u toku. Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", pa je Kredi agrikol banka u Srbiji dobila novog vlasnka. 

Rajfajzen banka u Srbiji kupila je Kredi agrikol banku čime više ulazi u argo biznis. Kako je saopštila Raiffeisen Bank International AG, potpisan je ugovor o akviziciji 100 odsto akcija ove banke sa sedištem u Novom Sadu. Rajfajzen banka je pazarila i lizing kompaniju vlasništvu Kredi agrikol banke - CA Lizing Srbija, saopštila je banka na svom sajtu.

Za uspešno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora, navodi se u saopštenju Raiffeisen Bank International AG.

Da li će Kredi agrikol sa novim vlasnicima sada promeniti i ime, još nije poznato, ali nekako, u tom procesu, koliko god on trajao, klijenti banke obično postavljaju logično pitanje - šta će biti sa nama?

Šta se dešava sa kreditom i karticama?

 

Šta se zapravo dešava sa vašim kreditom, karticama, obavezama ili računima kada vašu banku kupi druga banka?

Odgovor je da promene za vas lično nema i najvažnije rata kredita će vam ostati ista.

Banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, preuzima i sva prava koja ima ta banka ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani to tog trenutka, odnosno koji su važeći, ne trpe nikakvu izmenu.

Kako nam objašnjava dugogodišnji bankar, klijent koji je imao obavezu prema prvoj banci, ima identičnu obavezu prema drugoj banci.

Na pitanje šta se dešava sa ratom kredita i da li se ona implementira u neke nove uslove, Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektive ranije nam je rekao:

- Za sve proizvode, i sve usluge koje je klijent dogovorio i potpisao sa bankom - nema promene - ističe on.

Kako dodaje, nadalje, promena može da bude za nove klijente ali i za stare ukoliko im nova banka ponudi neke bolje uslove, odnosno "dobrodošlicu".

To dalje, može da bude predmet aneksiranja ugovora, ali ne jednostrana odluka.

Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Klijenti banke treba da prate obaveštenja jer je eventualno moguće da se promeni broj za uplatu rate kredita, ali to su tehničke stvari koje dolaze naknadno i ne podležu finansijskim promenama, odnosno rata kredita ne može biti veća.

Jedna od značajnijih po naše građane bila je prodaja Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci, taj proces e već u fazi integracije. Prethodno su iz NLB saopštili i da će Komercijalna dobiti novo ime - "NLB Кomercijalna banka".

Podsetimo, u proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo.

Tako je Banka Poštanska štedionica pripojila mts banku, te sada posluju kao jedna banka, zatim kao što smo pomenuli,  Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, a prethodno je još jedna banka takođe izmenila vlasničku strukturu - Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka), čiji je ranije jedini (100%) vlasnik bio Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je nedavno smanjio svoje učešće na 22 odsto.

Prodata je i Direktna banka grčkoj Eurobanci.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>