• 2

Bili su pojam dobrih plata i "korektnih cena": Inflacija trenutno najviša u tri decenije

Švajcarci su prelazili granicu kako bi se snabdeli osnovnim namirnicama u Nemačkoj, jer su "tradicionalno" mnogo jeftinije. Kako je sada?

  • 2
Market Rewe, Nemačka Foto: Shutterstock

Inflacija "jede" mnoge zemlje sveta, pa i one najrazvijenije, što je lice i naličje toga koliko je aktuelna kovid-19 zdravstveno-ekonomska kriza - opasna i pogubna.

Niko nije izuzet, a Nemačka koja je važila sa zemlju sa perfektnim odnosom plata i cena, odnosno sa maltene idealnim životnim standardom, sada beleži najviši stepen inflacije u poslednjih 27, 28 godina.

Stručnjaci duže vreme apeluju kako verovatno nije reč o privremenom poskupljenju, pre svega hrane, već o trendu koji bi se mogao preneti i na 2022. godinu.

Svakako da inflacija najviše šteti siromašnim zemljama i pojedincima, kao i onima s fiksnim primanjima, a to su primaoci socijalne pomoći ili penzioneri.

Kako smo nedavno pisali, svaki 10. stanovnik Zapada nema dovoljno hrane u svom frižideru, a jaz između bogatijih i siromašnijih će se dodatno povećati, usled kovid-19 krize.

Nemački zavod za statistiku (Destatis) je pre nekoliko dana izvestio da je tamo Indeks potrošačkih cena dostigao najviši nivo od 1993. godine, pri čemu su cifre u julu porasle 3,8 posto u poređenju sa istim periodom lani.

To je, delimično, rezultat pada cena iz prošlog jula, kada je Vlada Nemačke zbog pandemije snizila PDV, te su cene naglo pale, a u međuvremenu je PDV uvećan.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Merima

    15. avgust 2021 | 19:27

    A sta je sa inflacijom u Srbiji?

  • Sofija

    15. avgust 2021 | 20:32

    Ma zamisli sta pisete, niko ne sme da pomene poskupljenja u Srbiji, malo se time bavite i ne plasite se za Nemacku

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>