• 0

Srbija prva u regionu emitovala zelene obveznice: Dug dospeva za sedam godina

Tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno se razvija

  • 0
Obveznice

Foto: Shutterstock

Prva zelena evroobveznica u Srbiji emitovana je u četvrtak u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od jedan odsto, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu.

Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Time je napravljen još jedan presedan i emitovana je obveznica ročnosti petnaest godina, čime je Srbija uspela da obezbedi finansiranje na međunarodnom finansijskom tržištu na najduži rok do sada.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Republika Srbija je, hrabro izašla na međunarodno tržište kapitala i ponudila svoju zelenu obveznicu, u vrednosti od jedne milijarde evra, iako je tražnja bila mnogo veća. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20 procenata u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica", naveo je ministar Mali.

On je dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende i da je ovo još jedan pokazatel opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju.

"To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine", rekao je Mali.

Takođe, današnjom emisijom Republika Srbija se svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata, navodi se u saopštenju.

Visok nivo tražnje omogućio je Srbiji da obezbedi povoljne kamatne stope za obe emitovane evroobveznice. Ukupna tražnja iznosila je preko šest milijardi evra od strane više od 200 investitora, što je tokom današnje aukcije omogućilo smanjenje kamatne stope za 0,35 procentna poena na zelenoj, sedmogodišnjoj, obveznici i 0,30 procentna poena na petnaestogodišnjoj obveznici.

Korporativne obveznice, biznis,telefon, statistika

Foto: Shutterstock

Tome su prethodili višednevni razgovori delegacije Republike Srbije sa velikim brojem investitorima iz čitavog sveta, navodi se u saopštenju.

Delegacija je još jednom predstavila Srbiju kao novu investicionu destinaciju za investitore koji isključivo ulažu u zelene projekte, i time diversifikovala investitorsku bazu.

On je dodao da se tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu. „Svake godine se u celom svetu, a ni Srbija nije izuzetak, sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i investitori su to prepoznali", objasnio je ministar.

Dodao je i da će ova sredstva biti strogo kontrolisana i da se ne mogu koristiti u druge namene, što jasno govori o našoj posvećenosti ekologiji.

On je istakao da smo još jednom dokazali da, uprkos pandemiji, kada svetske privrede posustaju, mi pomeramo granice i obezbeđujemo sredstva za nove investicije, i to ne bilo koje, već investicije za čistiju i zdraviju Srbiju.

Zelena tranša emitovana je u skladu sa strateškim planom Vlade o ulaganju dodatnih sredstava za finansiranje projekata u oblastima zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promena. Pomoći će da se unapredi energetska efikasnost, sistem upravljanja otpadom i da se obezbedi što racionalnija upotreba, pre svega, obnovljivih izvora energije.

Najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za ono što je najurgentnije u ovom trenutku, a to je da se otplate dugovi koji su nasleđeni iz prošlosti, navodi se u saopstenju.

Video: Da li ima vrednosnih limita?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>