• 33

Tetkice na udaru korone: Same čiste po 800 kvadrata dnevno, a zarađuju minimalac

Dešava se da jedna tetkica dnevno mora da očisti i do 800 kvadrata ili 16 učionica

  • 33
čistačica, spremačica, tetkica u školi, škola ribanje čišćenje dezinfekcija škole

Foto: Andrei Ogorodnik / TASS / Profimedia

Tetkice u školama već dve godine imaju dupliran posao zbog korone, a i dalje zarađuju minimalac. Situacija se u poslednje vreme dodatno pogoršala, jer veliki broj njih odlazi na bolovanja, pa se desi da jedna tetkica dnevno mora da očisti i do 800 kvadrata ili 16 učionica.

- Održavanje higijene u školama je zbog korone povećano i pooštreno, tako da tetkice ne staju s radom. Mnogima se to smučilo jer već dve godine rade više, a nemaju nikakvu stimulaciju. Njihova plata i dalje je 22.000 dinara, a država im dotira ostatak do minimalca, tako da zavisno od meseca, zarade između 30 i 32 hiljade dinara - priča za Telegraf Biznis Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

S obzirom na to da im se, zbog minimalne zarade, na bolovanju ništa ne odbija od plate, neke tetkice su počele to da koriste i sve masovnije odsustvuju s posla, pa one koje ostanu u školi, rade bez pauze.

- Imamo veliki broj pritužbi na povećanje obima posla zaposlenih na poslovima održavanja higijene. Naime, veliki broj zaposlenih odlazi na bolovanja u trajanju od 30 do 60 dana. Ima primera da u nekim školama svega dve ili tri tetkice rade na održavanju škole, za čiju higijenu je neophodno da radi najmanje njih sedam ili osam - ističe Antić.

Da problem bude veći, teško je naći zamenu, a higijena u doba pandemije mora da bude besprekorna. Zbog toga u Forumu apeluju na direktore škola da nađu zamene ili da nagrade tetkice za njihov mukotrpan rad.

- Predlažemo ili uvećanje zarade za 30 odsto, što može da bude finansirano iz sopstvenih sredstava, ili da se obrate Ministarstvu da obezbedi sredstva za ovu namenu. Ne moramo da napominjemo koliko je higijena trenutno bitna i koliko je, u uslovima pandemije, značajan rad tetkica - zaključuje na kraju Antić.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    15. oktobar 2021 | 11:40

    Predlazem u svim ustanovama higijenicarkama povecati platu minimalno 30 posto.. higijena je najbitnija.. najpitrebnije su nam sada.. stvarno nenormalno rade..

  • Ogi

    15. oktobar 2021 | 11:57

    Sramota da jedna cisti 800 kvadrata, to su nekad u skolama radile 4 zene..I to je znaci naprednoooo ,maksimalno iskoriscen radnik a u EPS u toliko zaposlenih prima platu iz budzeta i na 1 radnom mestu 5 zaposlenih .Sramotaaa.

  • Jelena

    15. oktobar 2021 | 11:48

    Rade puno a niko ne ceni njihov rad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>