• 16

U omiljenoj državi za posao Srba sve plići džep: Život postaje skuplji, a plate gotovo zamrznute

Raste i minimalac

  • 16
Novac, pare, evri Foto: Pixabay

Plate u Nemačkoj dogovorene u kolektivnom pregovoru sa sindikatima, u proseku su porasle za 1,3 posto u 2021. u odnosu na godinu ranije, procenjuju u statističkom zavodu.

To je njihov najslabiji rast otkada je zavod počeo da prikuplja te podatke 2010. godine.

S obzirom na to da se predviđa da će potrošačke cene ove godine u Nemačkoj porasti za tri posto, za tamošnje građane to znači da su im plate realno smanjene.

Dok plate opadaju, cene u Nemačkoj rastu - za narednu godina predviđen je niz poskupljenja i novih nameta.

Centralni bankari i vlada pozorno prate kretanja plata u evrozoni u potrazi za naznakama vodi li rast potrošačkih cena do većih plata, što bi moglo podstaknuti spiralu rasta cena i plata i povećati inflaciju i u srednjeročnom razdoblju.

Pad realnih plata loše utiče na buduću potrošnju domaćinstava, koja je bila jedini pokretač rasta nemačkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju, u uslovima uskih grla u snabdevanju i proizvodnih problema u industrijskom sektoru.

Ograničenja uvedena radi zauzdavanja četvrtog tala korona virusa verovatno će u četvrtom kvartalu naštetiti prometu u maloprodaji i poslovanju u sektoru usluga, važnim osloncima rasta najveće evropske privrede.

Novi kancelar Olaf Šholc obećao je da će povećati nacionalnu minimalnu platu u idućoj godini za oko 25 posto, na 12 evra po satu.

Inače, ostalo je još 15-ak dana do kraja ove godine, a Nemačka u 2022. ulazi sa mnogim promenama, koje će prvenstveno uticati na potrošače. O tome opširnije na našem portalu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da, da

    18. decembar 2021 | 20:20

    Nisu oni Srbija, da prebrode ovu pandemiju tek tako.😀

  • Darko

    18. decembar 2021 | 20:48

    Moje misljenje je da Nemacka mora vec jednom biti kaznjena za zlodela koje je pocinila u II sv ratu? A ne nagradjena? Evo sad ona nedozvoljava Severni tok 2? Ko je bre ona?Da se pokriju usima.Nego uz engleze,prave probleme ponovo....

  • Hele

    18. decembar 2021 | 21:58

    Realno sve je idalje mnogo jeftinije nego na Balkanu, najveca zabluda je sto ljudi misle da ce imati platu neznam koju, sve zavisi od zanimanja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>