• 0

Gorivo, hrana i metali u najvećem riziku: Već usijano tržište se dodatno pregreva

Britanija ide ka recesiji u drugoj polovini godine, ako cene energije ostanu na sadašnjem nivou

  • 0
finansije Foto: Freepik

Posle drastičnog skoka cene gasa od sinoć, a usporavanja progresa nafte i akcija na svetskim tržištima, kako je ovog utorka?

Zaključak stručnjaka sa Blumberga je da je globalna ekonomija, ipak, i dalje u rastućem riziku od stagflacije i potencijalno veće recesije jer cene goriva, hrane i metala - rastu. 

U tom kontekstu, podsećamo i da je cena nikla danas na londonskoj berzi premašila 100.000 dolara po toni, što je nezapamćen skok.

Taj rast, uz povremene padove ili usporavanja, ne prestaje od 24. februara kada se desio ruski napad na Ukrajinu. Džejms Morgan, CEO u banci "Morgan Stanley", kaže da bi FED i dalje trebalo da započne seriju povećanja kamatnih stopa, uprkos geopolitičkim i ekonomskim rizicima izazvanim ratom u Ukrajini.

U ekonomskoj analizi njujorške agencije takođe se dodaje da bi Američka centralna banka i Banka Engleske trebalo da prihvate slabiji rast, kao cenu za borbu protiv rastuće inflacije, čak i kada rat u Ukrajini rizikuje da "koči" svetsku ekonomiju u godinama koje dolaze. To je konstatovao bivši zvaničnik Banke Engleske (BOE).

Istovremeno, Britanija ide ka recesiji u drugoj polovini godine, ako cene energije ostanu na sadašnjem nivou, prema Nacionalnom institutu za ekonomska i socijalna istraživanja. Dodaje se da se britanska domaćinstva suočavaju sa najvećim padom životnog standarda u poslednjih 50 godina.

To je zato što kriza u Ukrajini produbljuje krizu troškova života, naveo je "Resolution Foundation".

Osim toga, najnovija vest od jutros je da je Svetska banka Ukrajini odobrila dodatnih 723 miliona dolara, u trenutku kada se ova zemlja bori protiv ruske invazije. Reč je o paketu hitnog finansiranja.

A kako je danas 8. mart, odnosno Dan žena, ne može se izbeći tema položaja pripadnica lepšeg pola u društvu danas, kao i njihov ekonomski status. Da li se išta promenilo od 2021. godine? Izveštaj Svetske Banke pokazuje da oko 2,4 milijarde žena u svetu u životnom periodu kada su radno sposobne - nema iste ekonomske mogućnosti kao muškarci.

Aomori, Japan Foto: Shutterstock

Aktuelna Blumberg analiza donosi podatak da se Japan zalaže za sve veći broj zaposlenih žena, kao odgovor na sve manje stanovništva u zemlji i slabu ekonomiju.

Ali, umesto da se osećaju osnaženo, mnoge žene imaju osećaj nejednakosti. Mimo toga, američka preduzeća u Kini oklevaju da povećaju investicije zbog rastuće regulatorne neizvesnosti, pesimizma oko pristupa tržištu i zabrinutosti za ekonomski rast.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>