• 3
 ≫ 

Oaze gastarbajtera trpe zbog ukrajinske krize: Upitna proizvodnja važne legure?

 ≫ 

Zbog rasta cena električne energije čeličana "Leh-Štalverke" u bavarskom gradiću Majtingen obustavila je proizvodnju

  • 3
Berlin Berlin / Foto: Shutterstock

Rasplamsavanje vojnog sukoba u Ukrajini je, s privredne i ekonomske strane, ne samo uticalo na stabilnost u toj zemlji, već je "protreslo" i dve jake evropske ekonomije.

Naime, dva vodeća ukrajinska dobavljača neona, koji proizvode oko polovine svetske ponude tog gasa - važnog u proizvodnji čipova - obustavili su rad, pošto je Moskva intenzivirala napade na tu zemlju.

Inače, bitan je podatak da oko 45 do 54 odsto svetskog neona za poluprovodnike, ključne komponente za lasere koji se koriste u proizvodnji čipova, dolazi iz ukrajinskih kompanija Ingas i Krioin.

S druge strane, gastarbajterska "oaza" Austrija suočava se sa sve većim pritiskom: informacije o stalno rastućim cenama neftnih derivata u toj zemlji su unele nemire pre nekoliko dana, a zbog visoke cene gasa jedna fabrika je obustavila rad.

Reč je o fabrici papira "Norske Skog" u mestu Bruk an der Mur, koja zapošljava oko 400 ljudi. Istovremeno, u Nemačkoj je stala proizvodnja važne legure gvožđa i ugljenika - čelika.

Zbog rasta cena električne energije čeličana "Leh-Štalverke" u bavarskom gradiću Majtingen obustavila je proizvodnju, uz saopštenje da "ekonomski nije izvodljivo" da sada radi. To je, inače, jedina čeličana u Bavarskoj.

Takođe, nemački koncern čelika "TisenKrup AG" prijavio je višestruko povećanje troškova električne energije. Dodaju da su u poslednjih 6 meseci njihovi troškovi gasa i struje premašili sto miliona.

Gorivo, benzin Foto: Tanjug/Uprava carina

Oružani sukob u Ukrajini izazvao je krizu na svetskim tržištima, a na Austriju se odražava ponajviše preko cena, što potrošači osećaju po svom novčaniku. Ekspert za poljoprivredu, Franc Sinabel, sa ekonomskog instituta upozorio je da će cena žitarica značajno porasti u narednom periodu, jer će izostati žitarice iz "žitnice Evrope" Ukrajine, ali i Rusije, koja je važan "igrač" i u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, skok cena pogodiće najvažnije poljoprivredne proizvode, a pšenica se, podseća, koristi za proizvodnju brašna i testenine. Sinabel ukazuje da je drugi važan poljoprivredni proizvod - kukuruz.

Šef austrijskog ekonomskog instituta, Vifo Gabrijel Felbermajer, ocenjuje da "ukrajinska kriza masivno uništava blagostanje u Austriji". On je, za bečki dnevnik "Kronen cajtung", rekao da su prognoze za oporavak posle korone izazvale veliki optimizam jer su predviđale rast od pet odsto za 2022., ali da su za dve-tri nedelje nedelje rata u Ukrajini - sve nade razorene.

"Ako imamo sreće, proći ćemo kroz ovo samo sa plavim okom", rekao je Felbermajer, dodavši da sve zavisi od daljeg razvoja. Istakao je da će prognoze morati biti jasno umanjene, u najboljem slučaju radiće se o rastu od tri odsto, dodao je.

Arhimod modularne kuće Foto: Nikola Anđić

Podsećamo i da je čelik sada u zenitu, posebno kada govorimo o ceni. Kako su nam rekli iz jedne domaće firme, poskupljenje ove legure automatski diže vrednost objekata.

Ruda gvožđa, koja je sirovina za proizvodnju čelika, oporavila se nakon pada u novembru, kada je cena bila ispod 100 dolara po toni. Skok se dešava usled očekivanog stabilnijeg rasta u 2022. Peking je već preduzeo niz mera, uključujući smanjenje kamatnih stopa i ubrzanje infrastrukturnih projekata, pisali smo sredinom prošlog meseca.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>