• 2
 ≫ 

Embargo vinuo crno zlato na 108 dolara za barel: "Počeo je rat između loše i dobre nafte"

 ≫ 

Komesarka je ranije obećala da će učiniti sve da smanji uticaj na evropsku ekonomiju

  • 2
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte Foto: Shutterstock

Cene nafte su skočile za skoro 4 posto nakon što je Evropska unija iznela plan za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte.

Evropska nafta Brent za isporuku u junu uzletela je za 3,76 dolara ili za 3,6 posto, na 108,73 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI poskupela za 3,93 dolara, odnosno za 3,8 procenata na 106,34 dolara za barel, javlja Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je ranije u Evropskom parlamentu predlog o embargu na uvoz ruske nafte, kojim se predviđa postepeno okončanje kupovina tog ruskog energenta u roku od šest meseci, kao i prestanak kupovine naftnih derivata iz Rusije do kraja 2022.

Ona je obećala da će EK učiniti sve što je potrebno da minimizira uticaj embarga na evropske ekonomije, navodi britanska agencija.

"Ruska nafta je sada ''loša nafta''. Upravo je počeo energetski rat ''dobre nafte'' protiv ''loše nafte''", kaže glavni analitičar skandinavske bankarske grupe SEB, Bjarne Šildrop.

Investitori na naftnom tržištu takođe iščekuju danas odluku Federalnih rezervi SAD-a o povećanju ključne kamate kako bi se suzbila rasplamsala inflacija, kao i objavu zvaničnih podataka Agencije za energetske infomacije o stanju američkih zaliha nafte.

U međuvremenu, neke zemlje su već tražile izuzeće. Zasad, Bugarska, Mađarska i Slovačka traže da budu izuzete iz predloženog embarga.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    4. maj 2022 | 20:46

    Ursula fon der Lajen može pod ruku sa Bajdenom jer oboje ne znaju ni gde pošli ni gde došli.

  • Перагеније

    4. maj 2022 | 21:46

    Ursula fon der Lajen - МАКАР ће Европљани знати ко је одговоран. Америка обећава гориво, а сама грца у инфлацији и недостатку, иначе, лошег горива које има.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>