• 1

Tri stvari koje mora da ima najbolja mreža: Raste mobilni internet saobraćaj u našoj zemlji

Priznanje Opensignal-a za A1 Srbija nije iznenađenje

  • 1
Nenad Zeljković, Glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija

Foto: SUBAKOV

Prema najnovijem Izveštaju o iskustvu korišćenja mobilnih mreža u Srbiji nezavisne globalne kompanije za mobilnu analitiku Opensignal, A1 mreža beleži najbolje rezultate u 6 od ukupno 7 kategorija prema kojima se meri nivo zadovoljstva korisnika pri upotrebi mobilnog interneta.

Ova vest je važna za korisnike mobilnog interneta u Srbiji, i bila je povod za razgovor sa Nenadom Zeljkovićem, Glavnim direktorom za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

  • Koje 3 stvari mora da ima najbolja mreža u zemlji, imajući u vidu sve veći rast mobilnog internet saobraćaja?

Interesantan je broj koji ste izabrali, budući da je A1 Srbija ostvario samostalnu pobedu u Opensignal merenjima upravo u 3 kategorije koje su od najvećeg značaja za korisnike, a to su: brzina download-a, dostupnost 4G mreže i video iskustvo. Za nas ovaj uspeh nije iznenađenje, podsetio bih i da smo u aktuelnim RATEL-ovim merenjima ostvarili ozbiljan rezultat i priznanje, zahvaljujući značajnim investicijama u širenje kapaciteta mreže kojim pratimo trend rasta mobilnog internet saobraćaja.

Moram da istaknem izuzetnu motivisanost naših ljudi i timova, kojima idu najveće zasluge za ostvarene rezultate, i odličnu automatizaciju procesa. Na primer, uveli smo dodatnu kontrolu izvedenih radova, kao i brzu detekciju problema na mreži, čime smo za čak 40 odsto smanjili verovatnoću korisničkih žalbi posle završenih radova.

Prilikom lansiranja brenda A1 Srbija jasno smo stavili do znanja da su kvalitet mreže, napredna rešenja i usluge i vrhunsko korisničko iskustvo, naša misija koja je potkrepljena značajnim investicijama. Činjenica da smo već godinu i po dana mreža u koju prelazi najveći broj korisnika, svedoči da menjamo tržište na bolje i da smo korisnicima pouzdan partner u digitalnom svetu.

  • Koliko je važno investiranje u telekomunikacijama, šta je vama bio fokus u poslednje vreme?

Zahvaljujući jednom od najvećih investicionih ciklusa kompanije i podršci A1 Telekom Austrija Grupe, tokom prethodne godine izgradili smo više od 130 novih baznih stanica, proširili radio kapacitete za čak 60 odsto i ukupno povezali oko 850 baznih stanica optikom, što je rezultiralo da A1 mreža u potpunosti zadovoljava najviše tehnološke standarde i rastuće potrebe naših korisnika.

Korisnici sve više koriste internet usluge. Ako pogledate poslednji RATEL izveštaj, ukupni kvartalni mobilni internet saobraćaj u Srbiji je u prethodnih godinu dana porastao sa 150 na 185 miliona GB, što je rast od čak 23 odsto. Pri tome, zbog strukture naših paketa i velikog broja fiksno/bežičnih kućnih modema, neproporcionalno veći udeo tog ukupnog mobilnog internet saobraća prolazi kroz našu mrežu. Zbog toga smo u nekim regionima i gradovima, poput Sombora, duplirali naše radio kapacitete.

Uz to, ne treba zaboraviti i govornu uslugu, gde je naš prvenstveni fokus na prelasku korisnika na novu VoLTE tehnologiju, koja omogućava kvalitetniju uslugu govornog servisa, uz znatno kraće vreme uspostave poziva.

A1 Srbija zauzima svoje mesto kao inovativan i pouzdan provajder ICT rešenja za privredu. Šta poslovni korisnici mogu da očekuju od A1 Srbija, pre svega zbog sve većeg prelaska poslovanja u online svet?

  • A1 Srbija zauzima svoje mesto kao inovativan i pouzdan provajder ICT rešenja za privredu. Šta poslovni korisnici mogu da očekuju od A1 Srbija, pre svega zbog sve većeg prelaska poslovanja u online svet?

Svet telekomunikacija prolazi kroz velike promene i mi smo u centru tih zbivanja. Privreda je vrlo svesna, a do šire javnosti tek treba da dopre da mi ne povezujemo isključivo ljude, već kreiramo machine to machine komunikaciju, dakle povezujemo i uređaje.

Naša komparativna prednost je da imamo uvide sa drugih tržišta, znanje i resurse od A1 Telekom Austrija Grupe, zahvaljujući kojima su naši stručnjaci lansirali odlična poslovna rešenja za cyber security, integrisane i efikasne komunikacije, cloud platforme i to sve po sistemu „ključ u ruke“. Konkretno, poslovni korisnici već imaju priliku da kod nas pronađu rešenja kojim će unaprediti svoje poslovanje, a prvenstveno učiniti efikasnijim i bezbednijim. Pomenuo bi samo Narrow Band Internet of Things, najpouzdaniju globalnu tehnologiju za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju na mrežu. Samo 15 odsto GSMA operatora u svetu pruža korisnicima benefite ove tehnologije, a A1 Srbija je deo tog odabranog društva koje nudi relevantne servise budućnosti, čime se veoma ponosimo.

  • Opensignal priznanje je još jedan dokaz da je uspeh predodređen iskustvom korisnika. Kako nameravate da dodatno unapredite korisničko iskustvo?

Imajući u vidu šta se desilo na drugim evropskim tržištima, dolazak 5G tehnologije u Srbiji će promeniti iskustvo korišćenja samih mobilnih servisa i verovatno promeniti konkurentske pozicije svakog operatora. Najveću korist od 5G tehnologije imaće poslovni korisnici, jer je to tehnologija koja daje niz dodatnih mogućnosti za dalji razvoj privrede i industrije: izuzetno malo kašnjenje kroz mrežu, višestruko veći kapaciteti, razvoj privatnih mreža i posebno definisan kvalitet servisa prema konkretnoj nameni i korisniku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mts

    21. jun 2022 | 14:23

    Najjači je u svim segmentima... Pogotovo u pokrivenosti teritorije Srbije sa signalom ... A bez signala nema ni interneta... 😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>