• 0

Odlazi čelnik druge najveće auto-kompanije na svetu: Ko će zameniti Disa?

Austrijsko-nemački biznismen je došao u Folksvagen u pravi čas, i izdigao kompaniju "iz pepela"

  • 0
Volkswagen, CEO Herbert Diess Herbert Dis / Foto: Tanjug/AP

CEO Folksvagena, nemačkog giganta i druge najveće svetske auto-kompanije, napušta svoju poziciju do kraja avgusta ove godine.

Kako izveštava CNBC, Herberta Disa će na tom mestu zameniti Oliver Blum, šef Poršea, Folksvagenove podružnice. Blum je na toj poziciji bio od 2015. godina, a novo vođstvo preuzima 1. septembra 2022.

Auto-gigant, međutim, nije objavio razlog odlaska Disa, koji je u Folksvagen došao takođe 2015, nakon rada u BMW-u. Pre četiri godine je, prema magazinu CEOWORLD magazine, proglašen za jednog od najboljih izvršnih direktora na svetu.

Podsećamo, Dis je tada viđen kao neko ko bi mogao da izbavi kompaniju iz krize, nakon skandala Dizelgejt

Zaslužan je za to što je kompaniju posle tog izazova ušla u novu eru, podstičući ogromne investicije u električna vozila sa ciljem da se do sredine decenije prodaju milioni električnih vozila godišnje.

Predsednik Folksvagena, Hans Diter Poč, zahvalio je Disu što je "odigrao ključnu ulogu u unapređenju transformacije kompanije".

- Ne samo da je vodio kompaniju kroz izuzetno turbulentne vode, već je implementirao i fundamentalno novu strategiju - rekao je Poč za Disa, čiji će naslednik biti zadužen za "održavanje te transformacije".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>