• 3

Evropa na kolenima zbog struje, vode, gasa: "Fabrike čeka najcrnja zima u pola veka"

U izveštaju se navodi da je najnoviji indeks menadžera nabavke, koji je objavljen u četvrtak, potvrdio najveću kontrakciju proizvodnje u Britaniji, od perioda zatvaranja zbog korone u maju 2020.

  • 3
energija, struja

Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Postaje sve napetije. Barem na Starom kontinentu.

Kakva zima čeka Evropljane? To je pitanje koje ovih dana postavljaju brojni mediji, zvaničnici, obični građani.

I dok Britanci čekaju odluku o novom premijeru, CNN piše kako je Džonson "nasledniku" ostavio katastrofu, budući da bi inflacija u zemlji mogla da nastavi svoj uspon, i to značajno.

Mimo toga, Blumberg izveštava o teškim danima za britanske fabrike, pišući da ih čeka "najcrnja zima u poslednjih 50 godina". Rastući računi za energiju pogađaju razne grane industrije.

Naime, britanska prerađivačka industrija suočava se sa najgorom zimom još od 1970-ih, jer bi aktuelni troškovi energije mogli da dovedu do nestanka struje i gašenja, izvestila je nedavno njujorška agencija.

U izveštaju se navodi da je najnoviji indeks menadžera nabavke, koji je objavljen u četvrtak, potvrdio najveću kontrakciju proizvodnje od perioda zatvaranja zbog korone u maju 2020.

Osim toga, očekuje se da će se troškovi uvoza energije u Italiju udvostručiti na 100 milijardi evra, izvestio je u subotu Rojters, pozivajući se na reči ministra ekonomije te zemlje, Danijela Franka.

- Rim ne može da nastavi da troši beskonačno, kako bi mogao da ublaži udar na ekonomiju - upozorio je ministar, govoreći na godišnjem poslovnom forumu Ambrosetti.

Dodao je da visoki dug Italije smanjuje njen prostor za upravljanje situacijom, u budućnosti. Prema Frankovim rečima, povećanje od skoro 60 milijardi evra, u poređenju sa neto troškovima uvoza energije iz Italije od 43 milijarde zabeleženim prošle godine, iznosiće otprilike 3% BDP-a zemlje u 2022. godine, piše RT.

- Očekuje se da će "divlji nalet" uništiti neto suficit u razmeni sa ostatkom sveta, koji je Italija zabeležila poslednjih godina - rekao je ministar.

Istovremeno, Nemačka ima problem s ugljem. Proizvođači električne energije u nemačkom regionu Rajna upozorili su da bi snabdevanje električnom energijom moglo da se smanji, usled kašnjenja u isporuci uglja elektranama, a sve zbog niskog nivoa vode u velikim rekama, izvestio je u petak Blumberg.

Prema izveštaju, jedan broj elektrana koje rade na ugalj, uključujući one kojima upravljaju kompanije EnBW AG i Trianel GmbH, ove nedelje su izdale obaveštenja u kojima upozoravaju da se bave problemima snabdevanja.

Video: Evo kako izgleda novootvoreni Lidl u Lapovu: Novi objekat u srcu Šumadije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    5. septembar 2022 | 13:42

    Pa neka Vatikan odreši svoju kesu malo i za nešto dobro

  • Travar

    5. septembar 2022 | 14:07

    Imamo mi tinkture od lekovitih trava sa Divcibara,Stare planine,Tare,itd...,namazete kolena i nema da boli koleno!🤐

  • Мрав

    5. septembar 2022 | 14:15

    Европа на коленима због струје, ОД КОГА ОНДА СРБИЈА УВОЗИ СТРУЈУ?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>