• 1
 ≫ 

Trebalo je da bude "spasitelj" posle Džonsona, ali je njen mini-budžet debelo ojadio državu

 ≫ 

Britanija ostala "kratka" za 30 milijardi funti

  • 1
Liz Tras, Boris Džonson

Foto: TOBY MELVILLE / AFP / Profimedia

Neproslavljena bivša premijerka Velike Britanije, Liz Tras, nije se dugo zadržala na toj poziciji, ali je uspela da "poremeti" državne finansije - i to poprilično.

Početkom septembra se pisalo o tome može li Trasova da "počisti nered" za Borisom Džonsonom, pri čemu je ovo pitanje bilo više afirmativno nego retoričko, međutim...

Nezavisna fondacija je izračunala da je vlada Liz Tras odgovorna za oko 30 od 60 milijardi funti "fiskalne rupe", sa kojom će ministar finansija, Džeremi Hant, sada morati da se pozabavi.

Mini-budžet koji je uspostavila Britanka označen je kao "katastrofalan", i koštao je ovu zemlju neverovatnih 30 milijardi funti – udvostručujući sumu za koju britansko Ministarstvo finansija kaže da će morati da prikupi Džeremi Hant ove nedelje, u obilnom programu povećanja poreza i smanjenja potrošnje.

Navodi se i da bi brojka bila daleko veća da nije bilo preokreta koje je Hant već napravio u vezi sa planovima vlade Liz Tras.

Ekonomisti procenjuju da je tokom njenog sedmonedeljnog premijerskog mandata uloženo 20 milijardi funti za smanjenja nacionalnog osiguranja i carine, uz dodatnih 10 milijardi funti potrošenih na više kamatne stope i troškove zaduživanja vlade.

Jeremy Hunt, Džeremi Hant, britanski ministar finansija

Džeremi Hant / Foto: Tanjug/AP

Ostatak "fiskalne rupe" objašnjava se neočekivano lošim ekonomskim uslovima, koji su značili niži rast i niže poreske prihode u trezor. Hant je u intervjuu za Sandej Tajms rekao da je "Trasova bila u pravu što je želela da razvije ekonomiju, ali da nije bila u pravu što je to uradila bez obezbeđenja finansiranja smanjenja poreza".

- Vrlo brzo smo ispravili te greške i, znate, mislim da razumemo kako je veoma, veoma važno da uz svaki plan pokažemo kako smo zemlja koja će platiti svoj put - kaže Hant.

Najava povećanja poreza

Najnovija vest je da je Džeremi Hant, uoči objave plana budžeta, najavio povećanje poreza i zatražio od građana da se žrtvuju.

- Svi ćemo, plašim se, plaćati malo veći porez. Tražićemo od svih da se žrtvuju, ali moramo da priznamo da postoji granica koliko možete da tražite od ljudi sa najnižim prihodima - rekao je on za Skaj Njuz.

Takođe je naveo da će ove nedelje predložiti povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi pokazao da Velika Britanija može da popravi javne finansije i obnovi ekonomski kredibilitet, piše Rojters.

Evropska unija, Velika Britanija zastava

Foto: Tanjug/AP

Hant upozorava i na velika smanjenja zaposlenih u javnih službama, kao i na "veoma teške odluke" koje će biti donete, ali takođe kaže da njegov plan predviđa "put kroz teška vremena", prenosi Gardijan. Britanski ministar finansija je dalje istakao da bi siromašnija domaćinstva trebalo da budu pošteđena "veće patnje".

S druge strane, prema njegovim rečima, najbogatiji će morati da "plate svoj deo".

Britanac je poručio da će se vlada obračunati sa "nečuvenim rasipanjem" javnog novca, te da će ublažiti "tragediju" ekonomske politike Liz Tras, i obezbediti sigurnost za porodice i preduzeća. Naglasio je da ne želi da pogorša očekivanu recesiju, ali da mora da pokaže kako može smanjiti budžetski deficit.

Video: Vesić preuzeo dužnosti od Momirovića

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    13. novembar 2022 | 23:13

    Ovo je samo pocetak, nema vise virtuelnog zivota. Napravili ste od ovog sveta veliku kockarnicu zasnovanoj na prevari , lazima i otimacini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>