• 3
 ≫ 

Bivši potpredsednik Vlade Srbije: "Najgore je prošlo, kriza utišala"

 ≫ 

Labus podseća da naša zemlja nije izolovano ostrvo, i da postoji opasnost od reputacionog rizika

  • 3
Bela knjiga Foto: Telegraf.rs

Predstavljena je Bela knjiga stranih investitora u Srbiji, a urednik ovogodišnjeg izdanja je Miroljub Labus. Labus je podsetio da je Fic ovde već 20 godina a da je ovo najbolja Bela knjiga u regionu, sudeći po interesovanju investitora.

Govoreći o geopolitičkim kretanjima i uticaju na Srbiju, Labus podseća da naša zemlja nije izolovano ostrvo.

"Srbija nije izolovano ostrvo, Srbija zavisi od Evrope i Evropa zavisi od Amerike. Svi smo u jednom košu. Svuda je neizvesnost, a cene su otisle u nebo", rekao je bivši potpredsednik Vlade Srbije.

Međutim, prema njegovim rečima, najveća kriza bila je u avgustu.

"Gas bio tri puta skuplji nego danas, struja isto, hrana dva puta, a barel nafte koštao je 102 evra, dok je sada 80. Taj najgori deo je prošao, uz opreznost da to može da se vrati", istakao je Labus.

Takođe, kako je napomenuo, iako svi govore o potencijalnoj recesiji, misli da će ona biti blaga u Americi, dublja u Evropi, a što se tiče nas, kaže:

"Mislim da mi nećemo upasti u reseciju, ali da će stope rasta biti niže. Inflacija će ostatit visoka", procenuje.

Prema njegovim rečima, kratki smo sa domaćim investitorima, a potrošnja vuče privredu.

Ukazao je na reputacioni rizik po našu zemlju.

"Uprkos krizi 2022. odlična za strane investicije"

"Strane investicije i kriza obicno ne idu zajedno i investitori se u takvim uslovima teško odlučuju na nova ulaganja, ali srećom mi smo u uspeli da Srbiji ne bude tako i da uprkos krizama zbog kovida i rata u Ukrajini nastavljajmo da privlačimo strane direktne investicije", izjavila je  premijerka Ana Brnabić.

Ona je na predstasvljanju „Bele knjige 2022“ navela da smo imali rekordnu 2021. kad je reč o stranim direktnim investricijama, ali da je i ova godina odlična, jer smo do oktobra imali neto prili stranih investiicija od 3,11 milijaradi evra, što je za 0,3 odsto vise nego u istom periodu prošle godine.

Kao veoma važno za investitore avela je da je Vlada formirala kancelariju za dualno obrazovanje koja bi trebalo da radi na tome da se poveća udeo praktične nastave u toj vrsti obrazivanja.

„Radićemo i na digitaliozaicji i uvođenje elektrinske uprave. NBS radi na tome da se uvedu digitalne menice i očekujum da se to desi u prvom kvartalu“, navela je Brnabić.

373 preporuke u 10 oblasti

Savet stranih investitora (FIC) objavio je jubilarno 20. izdanje "Bela knjiga 2022" sa preporukama za unapređenje poslovne klime u Srbiji, koja sadrži 372 preporuke u 10 prioritetnih oblasti.

Bela knjiga je predstavljena danas u 11 sati u Palati Srbija, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Bela knjiga Saveta stranih investitora tradicionalno daje preporuke i to sa ciljem da Srbija postane konkurentnija i ekonomski snažnija zemlja, a osim preporuka publikacija postavlja prioritete u ekonomskoj politici i iznosi konkretne predloge za poboljšanje uslova poslovanja.

Bela knjiga zapravo predstavlja analizu poslovno investicionog okruženja u Srbiji u periodu između dva njena izdanja, u ovom slučaju od novembra 2021. do oktobra 2022. godine.

Od 25 odsto oblasti sa napretkom, u 6 odsto ostvaren je značajan napredak, a u 19 odsto određeni napredak. Na osnovu rezultata u realizaciji, svaka tema dobija ocenu u rasponu od jedan (najniža) do tri (najviša).

Bela knjiga navodi 10 prioritetnih oblasti sa prosečnim ocenama: porezi (1,04), radno-pravni odnosi (1,06), digitalizacija i elektronsko poslovanje (2,57), nekretnine i izgradnja (1,36), borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor (1,57), hrana i poljoprivreda (1,14), stečaj (1,22), devizno poslovanje (1,38), farmaceutska industrija (1,71) i tema turizam i ugostiteljstvo koje je kao tema prvi put predstavljena u Beloj knjizi i nema ocenu.

Bela knjiga promoviše ekonomsku integraciju sa EU i otvorenu tržišnu privredu, a pišu je članice FIC-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>