• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mrtva trka" gde je bolji život: U Austriji ili Nemačkoj? Ovako pomažu građanima (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što zasigurno možemo konstatovati jeste da se Nemačka, možda ponajviše od svih zemalja EU oslanja na ruske energente

  • 5
nemački jezik Foto: Shutterstock

Usled ogromnog povećanja energetskih troškova poslednjih meseci, grad Beč je obezbedio 130 miliona evra subvencija za bečka domaćinstva.

Pomoć se isplaćuje po domaćinstvu u visini od 200 evra, a pravo na sredstva imaju jednočlana domaćinstva sa bruto godišnjim prihodom od maksimalno 40.000 evra i višečlane porodice sa bruto godišnjim prihodom do 100.000 evra.

Prijave se podnose onlajn, počev od 5. decembra 2022. godine.

Uslove za primanje novčane pomoći ispunjava 650.000 domaćinstava, odosno dve trećine svih bečkih domaćinstava. U ovoj godini, Beč je već isplatio iznose od 200 evra građanima koji primaju neku vrstu socijalne pomoći i penzionerima koji primaju minimalnu penziju, dok je za samohrane roditelje izdvojeno dodatnih 100 evra.

Građani koji imaju zaostale neplaćene troškove moći će da se prijave za novčanu podršku u vrednosti do 500 evra, koja će se uplaćivati direktno na račun preduzeća.

Prvog dana decembra u toj državi su stupile na snagu i subvencionisane cene električne energije, koje je usvojila vlada sa ciljem da "rastereti" građane.

A kako se među radnicima s Balkana uvek povede diskusija o tome gde je bolje živeti i raditi - u Austriji ili Nemačkoj, red je da se osvrnemo i na uslove u najjačoj privredi Evrope.

novac, pare Foto: Willfried Wende

Ono što trenutno može da se konstatuje jeste da se Nemačka, možda ponajviše od svih zemalja EU oslanja na ruske energente, što je stavlja u težu poziciju u ovoj krizi. S druge strane, beleži i veći deficit radnih mesta.

Takođe, nedavno smo pisali da iz dana u dan - sve više građana Nemačke ostaje bez posla.

Gde se bolje živi ovih dana?

Glasajte

Ono što je, recimo, za svaku pohvalu, a dolazi upravo iz Nemačke, jeste davanje boljeg dečjeg dodatka - svoj deci, u visini od 250 evra, od 1. januara 2023. godine.

Ako uporedimo stope inflacije: godišnja stopa je u Austriji u novembru iznosila 10.6%, što je pad u odnosu na oktobarskih 11 odsto; u Nemačkoj je godišnja stopa u novembru iznosila 10%, u odnosu na pređašnjih 10,4 procenta.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>