• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"5 banaka koje su funkcionisale 2022, neće i u 2023": Šta nas čeka s ratama i kreditima?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Banke koje su poput naše, koje su regionalno prisutne imaju stratešku obavezu da tako posluju i mislim da je dobro da je regionalni kapital preovlađujući u bankarstvu, kaže Vlastimir Vuković za naš portal

  • 6
Biznis forum Kopaonik 2023 Foto: Filip Plavčić

U drugoj polovini godine očekuje se stabilizacija inflatornih pritisaka. Za bankarski sektor ukrupnjavanje je pozitivna promena, rekao je predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković za Telegraf Biznis u okviru Kopaonik Biznis foruma.

Vuković ističe i da je regionalna saradnja ključ za investicije, a da su banke spremne da izađu u susret korisnicima pri izazovima oko servisiranja obaveza. 

  • Rekli ste nam u novogodišnjem intervjuu da će inflatorni pritisci početi da popuštaju, međutim, kada očekujete da će to da se desi?

- Kao što sam vam rekao tada, a potvrđuje se kroz današnje predstavljanje prvo guvernera NBS, a zatim i Svetske banke - u drugoj polovini godine inflatorni pritisci bi trebalo da počnu da se smanjuju. Već smo videli u februaru određene indikatore za to.

Stabilizacija kojoj svi težimo bi trebalo po svim paramerima da se desi krajem drugog kvartala. Nezahvalno je međutim, u ovo vreme da se predviđa na dugi rok, ali ukoliko posmatramo i naše i svetsko tržište, to se očekuje.

  • Porasle smo i kamate i rate kredita, to je već stalna tema, građani imaju tri opcije koje se savetuju kao preporuke da prebrode ovaj period, ipak, dosta zavisi od banaka, kako vi gledate na to, da li se banke odazivaju da olakšaju građanima otplatu? Mislim pre svega na opciju reprograma, ili duže optlate keš kredita? Dodatno, da li je to i rizik?

- Naravno da jeste rizik. S jedne strane imali ste inflaciju, koja utiče na cene, s druge strane kamatne stope koje su rasle i u svetu i u Srbiji, i rate su postale veće. NBS je sa poslovnim bankama, tako i s NLB Komercijalnom, pravovremeno odreagovala i ponudila mogućnosti za klijente, na kojima je opcija da li će da ih prihvate.

S druge strane, mi kao banke ukoliko vidimo izazove u servisiranju obaveza sami ponudimo klijentima druge opcije. Tako da je to dvosmerna ulica u kojoj su banke spremne da ponude rešenja. Mi smo tu.

Izvesno je da dolazi do jednog novog zastoja određenog kreditiranja, jer kljenti na primer, pažljivo analiziraju šta u ovim uslovima na tržištu znači uzeti kredit na 30 godina. Takođe, ne znači da će kamatne stope biti na ovom nivou i sledeće godine, na kraju kada nivelište, oko rata ne treba gledati najviši ili najniži nivo.

Reč je o maratonu o kojem razmišljaju kako klijent tako i banka. I jedni i drugi imaju odgovornost da ukažu na sve prednosti i mane.

  • Bankari u Srbiji su uglavnom saglasni - naše tržište i jeste takvo da je potrebno manje banaka, upravo smo imali još jednu akviziciju, da li očekujete dodatno ukrupnjavanje? Uostalom, dobili smo još jednu veliku banku...

- Dobili smo ovom novom akvizicijom šest banaka sa 10 ili 15 odsto učešća na tržištu, a imate još dve srednje banke i ostalo su manje. U tom smislu biće interesantna tržišna utakmica. Na primer, velike banke imaju veći kapital što utiče na stepen investicija i inovacije.

Mislim da ćemo u tom smislu "terati", pozitivno, jedni druge da budemo brži, jednostavniji i efikasniji.

Ukrupnjavanje vidim kao pozitivno jer će tavke banke imati bolje uslove da ponude svoje usluge privredi i stanovništvu.

  • Šta možemo da očekujemo od bankarskog sektora uopšte do kraja godine? Koji trendovi će biti dominantni u narednom periodu, ali i izazovi?

- Jedan trend ste sami rekli - ukrupnjavanje bankarskog sektora. Primetno je da 5 banaka koje su funkcionisale 2022, neće funkcionisati i u 2023, već će biti integrisane u neke druge bankarske grupacije, između ostalog i našu.

Dodatno investiranje u digitalizaciju odnosno, dostupnost servisa i sigurnost, ne treba izdvajati. Za nas je važno da edukujemo naše klijente i da im ukažemo zašto je korisno da štede vreme i novac obavljajući obaveze digitalno, a ne u ekspoziturima.

Važna je regionalna integracija i saradnja. Naša grupa posluje u regionu bivše Jugoslavije i kao takvi smo stožeri privredi i stanovništvu.

Banke koje su poput naše, koje su regionalno prisutne imaju stratešku obavezu da tako posluju i mislim da je dobro da je regionalni kapital preovlađujući u bankarstvu, jer mi smo tu da ostanemo.

Video: Šest meseci posle spajanja NLB i Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    7. mart 2023 | 09:03

    Sta bre digitalno? Pola Srbije nema kanalizaciju, vi pricate o digitalizaciji. Malo jaci sneg padne nema struje... Kes je zakon!

  • Mrki

    7. mart 2023 | 09:58

    Svako je nezavistan samo dok ima svoj keš. Sve ostalo je prevara.

  • Aca

    6. mart 2023 | 23:33

    Jaka država čim Jorgovanku ne menjaju ubila evro

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>