• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nešto će da pukne": Georgijeva objasnila zašto se desila krizna 2008. i da li će se ponoviti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kristalina Georgijeva u narednom periodu očekuje mali privredni rast na globalnom nivou

  • 0
Kristalina Georgijeva

Kristalina Georgijeva / Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

U međunarodnom finansijskom svetu - njena reč se poštuje. A kada Bugarka Kristalina Georgijeva, šefica MMF-a, nema lepe vesti za globalnu privredu u narednom periodu, možda bi trebalo da joj verujemo na reč.

Ona je u četvrtak upozorila da privredna aktivnost usporava u 90 odsto industrijskih zemalja i da će biti na najnižem nivou od 1990. godine - preneo je Gardijan, a ovoga puta Politico izveštava o tome šta, prema mišljenju uticajne Bugarke, potencijalno negativno utiče na svet i ekonomiju.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda dodatno naglašava rizike zbog rastuće ranjivosti globalne privrede, u vremenu kada najveće centralne banke nastavljaju da "krote" uporno visoku inflaciju.

- Jednostavno, ne postoji način da kamatne stope toliko porastu nakon što su toliko dugo bile niske, a da ne bude štete. Nešto će prasnuti - ističe Georgijeva.

Dalje upozorava da će sve slabija globalna privreda doneti sporiji rast i veću finansijsku nestabilnost. MMF, vodeća međunarodna finansijska institucija, predviđa da će globalni rast ostati na oko 3 posto u sledećih 5 godina.

Ne vraća se krizna 2008.

Ipak, gorčinu donekle ublažava činjenica da svet "ne ide prema reprizi globalne krize iz 2008. godine", uprkos svim problemima u bankarskom sektoru, a ima ih mnogo: počev od SAD do Švajcarske i posrnuća Kredi Svisa.

- Ovo nije 2008, iako je prošlomesečna propast Banke Silicijumske doline izazvala tu zabrinutost - poručila je Georgijeva i pojasnila kako se kriza koja je nastupila pre 15 godina dogodila jer je previše finansijskih institucija u svojim knjigama imalo imovinu za koju se pokazalo da je višestruko precenjena.

- Sada to nemamo. Finansijski sistem, i bankarski i nebankarski, dosta je čistiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>