• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zakerbergovi zaposleni besni: Zašto rukovodioci dobijaju bonuse dok hiljade ljudi ostaje bez posla

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zakerberg mu je, navodno, odgovorio da je zadovoljan time kako su rukovodioci odradili svoj deo posla

  • 1
Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg Foto: Tanjug/AP

Zaposleni u kompaniji Meta, roditeljskoj kompaniji Fejsbuka i Instagrama, zahtevali su od prvog čoveka Marka Zakerberga da im objasni zašto su čelnici kompanije dobili bonuse u trenutku kada hiljade njihovih kolega ostaje bez posla.

- Zašto je ceo tim direktora dobio bonuse i dobre evaluacije, kada su i oni odgovorni za izbore koji su doveli do potrebe da se otpusti 20 odsto radnika - upitao je jedan od zaposlenih.

Gde je tu ekonomska logika, zapitao se on.

Zakerberg mu je, navodno, odgovorio da je zadovoljan time kako su rukovodioci odradili svoj deo posla i kako su se prilagodili promenama. On je istakao da je prošle nedelje otpušteno 4.000 radnika.

Sredinom marta smo pisali da je Meta najavila još 10.000 otkaza, nakon realizovanih 11.000 u novembru. Time je imperija Marka Zakerberga "pobila" tvrdnje da su tehnološke kompanije imune na otkaze i potrese u Silicijumskoj dolini.

Portparol Mete je potvrdio za CNN da su se u sredu, 19. aprila, desila neka ranije najavljena otpuštanja i ukazao na martovsku najavu izvršnog direktora Marka Zakerberga da će kompanija otpustiti još 10.000 zaposlenih u narednim mesecima.

Zakerberg je prethodno već govorio o izvesnim promenama unutar kompanije i restrukturiranju u Metinim tehnološkim odeljenjima, a među zaposlenima koje pogađaju aprilski otkazi jesu članovi tima za održivost, blagostanje, korisničko iskustvo, feed i razmenu poruka - sudeći po javnim objavama na LinkedIn-u.

Meta je, navodno, rekla zaposlenima u Severnoj Americi da 19. aprila rade od kuće, očekujući otpuštanja. Članovi Metinog tima za zapošljavanje obavešteni su o dodatnim otpuštanjima prošlog meseca, a očekuje se da će do smanjenja poslovnih grupa kompanije doći krajem maja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile od Stalaća

    24. april 2023 | 16:07

    Pa časti ih jer su dobro sproveli akciju otpuštanja.U korporacijama nema nikakve empatije prema zaposlenima.Ne postoji niko od koga zavisi korporacija.Može neko da doprinese boljem ili lošijem rezultatu, biće nagrađen, ali isti taj što je nagrađen, ako se dobije direktiva da se otpušta i da je cilj da se smanji budžet za recimo plate, biće otpušten, baš zato što zarađuje dosta.Sve ostalo korporativno pr.seravanje,mi smo tim, žurke, svi su nasmejani sa palčevima gore...je samo jedna farsa, da bi kao svako opravdao svoj posao i postojanje od generalnog, preko direktora HR...dok i na njih ne dođe red.U stvari je sve isto kao i u državnim firmama, osim otpuštanja.U državnim su stranke, a u privatnim korporacijama su klanovi i ne morate mnogo da znate niti da donosite rezultate, već samo da se sližete sa strujom koja vedri i oblači, da ste spremni na razna lažna druženja, keženja, usiljenih provoda, da znate prefinjene tehnike ulizivanja, kao i ogovaranja.Danas se to zove self-marketing.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>