• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Smanjimo cene proizvoda za bebe": Italijani traže jeftinije pelene, mleko i auto-sedišta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja stopa inflacije u Italiji je u aprilu porasla za 8,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine

  • 1
Pelene

Foto: Shutterstock

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso pozvao je danas na hitno zasedanje odbora za borbu protiv inflacije zbog visokih cena proizvoda za bebe.

Vlada premijerke Đorđe Meloni je počev od 1. januara smanjila porez na promet proizvoda za bebe, kao što su pelene, mleko i auto-sedišta za decu, sa 22,0 na 5,0 odsto, ali to nije donelo željene rezultate.

Ministar Urso je konstatovao da su maloprodajne cene ovih proizvoda u prvom kvartalu pale za samo 50 odsto u odnosu na očekivanja, prenosi Rojters.

Godišnja stopa inflacije u Italiji je u aprilu porasla za 8,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a stopa bazne inlacije se držala na visokih 6,8 odsto.

Italijanski ministar industrije je ranije ovog meseca već sazvao vanredno zasedanje novoformiranog odbora za borbu protiv inflacije - zbog visokih cena italijanske paste, čija je cena u aprilu porasla za 16,5 odsto u odnosu na lanjski april. Pomenuti odbor je formirala italijanska vlada i njegov zadatak je da prati neočekivana kretanja cena na tržištu, navodi britanska agencija.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    15. maj 2023 | 17:59

    A kod nas hrana ko da stiže sa meseca, ove cene hrane nema nigde na svetu,manje su u Dubaiu..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>