• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvena pašteta proterana sa menija: "Ovo je najneshvaćenija hrana na svetu"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proces proizvodnje uključuje nasilno hranjenje ptica tako što im se u grlo nabije cev kako bi im jetra postala što veća i što masnija

  • 0
Guščja pašteta, fois gras Foto: Marcio Jose Sanchez (STF)/ AP Photo

Guščja pašteta, čuveki "foie gras" ne može se prodavati u Kaliforniji ako je rezultat prinudnog hranjenja ptica u svrhu povećanja jetre preko normalne veličine.” Ovo predviđa kalifornijski zakon o zabrani prodaje čuvenog i skupog delikatesa - guščje paštete koji je do juče bio predmet spora.

Poljoprivrednici i proizvođači živinarskih proizvoda u Kanadi podneli su žalbu kako bi osporili ovaj zakon. Slučaj se vodi od 2012. godine, a nedavno je prvostepeni sud odbacio slučaj i savezni žalbeni sud se složio sa tim ishodom, a najnovija odluka Vrhovnog suda da se ne umeša čini tu odluku pravosnažnom.

Vrhovni sud je odbio da prihvati žalbu koju su pokrenuli kanadski farmeri pataka i gusaka koji su pokušali da ospore kalifornijsku zabranu foie gras i tvrdili da je kontroverzan delikates "najneshvaćenija hrana na svetu".

Sud nije objasnio svoje odbijanje, ali ono dolazi nakon što su sudije podržale kalifornijski zakon koji zabranjuje prodaju svinjskog mesa proizvedenog u drugim državama osim ako je krmača bila smeštena u uslovima koji joj omogućavaju da se slobodno kreće.

Zakon je donet nakon optužbi aktivista za prava životinja da se guščja pašteta u mnogim slučajevia pravi od uvećane jetre prinudno hranjenih pataka i gusaka.

Farmeri su u sudskim dokumentima rekli da im je "stalo do životinja isto koliko i bilo kom kalifornijskom političaru ili aktivisti za prava životinja", pogotovo zato što njihov život zavisi od toga.

Advokati iz Kalifornije koji su zastupali usvajanje ovog zakona rekli su da je zabranjeno prisilno hranjenje ptica "u cilju povećanja jetre ptice" i da proces uključuje prisiljavanje ptice "da konzumira više hrane nego što bi tipična ptica iste vrste dobrovoljno konzumirala#, uključujući korišćenjem cevi za hranjenje koja se ubacuje u njen jednjak.

(Telegraf Biznis)

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>