• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od petrijeve posude do tanjira: Odštampan prvi na svetu 3D riblji file, topi se u ustima kao pravi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kultivisani morski plodovi i meso su pravi proteini koji se uzgajaju u laboratoriji koristeći matične ćelije

  • 0
Oslić sa povrćem, riba, povrće

Foto: Shutterstock

Steakholder Foods, startap sa sedištem u Izraelu, proizveo je 3D štampan komad škarpine i time napravio značajnu prekretnicu u prehrambenoj industriji, kaže Arik Kaufman, izvršni direktor Steakholder Foods-a.

Kompanija se udružila sa kompanijom Umami Meats iz Singapura kako bi napravila ovaj file.

- U ovoj prvoj degustaciji, prikazali smo kultivisani proizvod koji ima kožu kao riba, ukus i topi u ustima baš kao što bi riba i trebalo - kaže Mihir Pershad, suosnivač i izvršni direktor Umami Meats, piše CNN.

Kultivisani morski plodovi i meso su pravi proteini koji se uzgajaju u laboratoriji koristeći matične ćelije, umesto ribe iz mora ili stoke uzgajane na farmi.

Industrija bez klanja u nastajanju ima za cilj da postigne ukus konvencionalnog mesa, ali bez tradicionalnih troškova za životinje i životnu sredinu.

- Još uvek jedemo i konzumiramo meso na način na koji smo jeli hiljadama godina, pa smo odlučili da preduzmemo novi pristup kako bismo pokušali da ponovo otkrijemo način na koji se meso proizvodi.

Pre nego što je razvila riblji file, kompanija se prvenstveno fokusirala na biftek. Proces uzgoja mesa počinje matičnim ćelijama uzetim od životinje i uzgojenim u bioreaktorima, kaže Orit Goldman, potpredsednik odeljenja za biologiju u Steakholder Foods. Ćelije se diferenciraju u mišićne ili masne ćelije koje se na kraju formiraju u tkiva koja će postati konačni mesni proizvod.

Te diferencirane mišićne i masne ćelije se zatim pretvaraju u bio-mastila i stavljaju u kertridže u 3D štampaču. Proces štampanja omogućava prilagođavanje odreska tako što potrošačima daje mogućnost da izaberu sastav masti u svom odresku.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>