• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali: Jutros do 8h skoro 600.000 prijavljene dece, za koji dan i na povećanje plata u ovom sektoru

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijave traju do 20. septembra

  • 0
mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, gostuje ovog jutra na jednoj domaćoj televiziji, a tom prilikom je rekao da je od 20. avgusta kada je počela prijava do danas, u 8 sati, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno 600.000 dece.

- U 8 časova je napravljen presek, 592.000 dece je prijavljeno. Neverovatan je odziv roditelja, a to pokazuje da ste meru pogodili. Prijave traju do 20. septembra. Za to smo izdvojili 12 milijardi dinara. Isplata će biti 25, 26, 27. septembra - dodao je Mali.

Sada smo na polovini, za ta tri dana, i sam taj proces prijavljivanja je jednostavan, rekao je Mali.

Još jednom je ponovio da hranitelj koji prima novčanu pomoć, ne treba da se prijavljuje, a ukoliko ste staratelj dece - u PDF formatu treba da skenirate odluku suda, da se zna na čiji račun se uplaćuje novac.

- Ukoliko ste usvojili dete, to je posebna baza podataka... Sistem funkcioniše besprekorno, vi imate mogućnost da podnesete i žalbu, ali sam podatak da 600.000 dece projavljene dece govori o tome koliko sve funkcioniše kako treba - rekao je ministar.

Govoreći o samohranim očevima, kaže da je princip prijave isti kao i za majke.

dete i otac roditelji Foto: Shutterstock

Siniša Mali se osvrnuo i na povećanje plata za medicinske sestre, negovateljice i zaposlene u javnoj upravi koje će, kako kaže, "stići za nekoliko dana".

- Od prvog januara ćemo dodatno povećati penzije, za 14,5 odsto.

Do 15. septembra treba da se definiše iznos minimalne zarade

Podsećamo da su juče krenuli pregovori o minimalcu u Srbiji, a Mali je povodom toga rekao da "to nisu laki razgovori i da treba naći pravu meru da se održi životni standard radnika".

- Mislim da je to oko 250.000 ljudi koji su na minimalnoj zaradi. Imamo dva miliona i 600.000 zaposlenih, što je oko 10 odsto. Povećanje minimalne zarade uvek gura prosečmu zaradu nagore - dodao je Mali.

Takođe je istakao da će prosečna inflacija do kraja godine biti oko 8 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>