≫ 

Naši influenseri mogu 10 godina u zatvor ako nisu prijavili zaradu: Proveravali smo kolike su kazne

 ≫ 

Osim što sami moraju da obračunaju porez na svaki pojedinačni prihod iz inostranstva, građani ovaj priliv novca iz drugih država treba da prijave Poreskoj upravi pravilno popunjavajući obrasce

Porez online biznis

Foto: Shutterstock

Poreska uprava najavila je da će krenuti oštrije sa naplatom poreza u vezi sa doznakama iz inostranstva, koja prvenstveno pogađaju predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera.

Poreznici su utvrdili da fizička lica, koja zarađuju pružanjem usluga putem interneta, kao što su prevodioci, IT stručnjaci, ali i jutjuberi i influenseri, ne plaćaju porez i druge doprinose. Uprava je zato pozvala sve njih da svoje obaveze izmire, da u suprotnom ne bi dočekali sankcije. Taj poziv uznemirio je frilens zajednicu iz koje poručuju da nije problem plaćanje nameta, ali da žele nešto zauzvrat.

Pisali smo već o 10 najvažnijih činjenica kojih bi trebalo da budemo svesni, a proveravali smo i kod same Poreske uprave detalje.

Prvo, trebalo bi da znate da ukoliko fizičko lice, nakon javnog poziva da izvrši prijavljivanje poreske obaveze to ne učini, Poreska uprava će u postupku kontrole uz učešće ovih lica u postupku, utvrditi poresku obavezu. U zavisnosti od visine utvrđene poreske obaveze, biće podneta prekršajna ili krivična prijava.

Кolike su kazne?

 

- Poreska uprava je u skladu sa najboljom svetskom praksom uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva, ova lica ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo Poreske utaje shodno Кrivičnom zakoniku - rekli su za Telegraf Biznis iz Poreske uprave. 

Tako, fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva, a za ostvarene prihode ne podnese Poreskoj upravi poresku prijavu, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara, a ukoliko fizičko lice ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave kazniće se i novčanom kaznom u iznosu od 50% utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Kako objašnjavaju dalje za naš portal, krivičnim zakonikom propisano je krivično delo poreske utaje za lice koje u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, ne prijavi stečeni prihod, ili u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.

Ukoliko iznos ove obaveze prelazi pet miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina i novčanom kaznom. Кad iznos obaveze prelazi petnaest miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina i novčanom kaznom.

Kad nastupa zastarelost?

 

Muškarac

Foto-ilustracija: Pixabay

Na pitanje za koliko unazad se terete fizička lica koja su imala prihode iz inostranstva, a nisu plaćali porez, iz Uprave nam kažu da Poreska može vršiti utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja sve dok ne nastupi zastarelost za utvrđivanje.

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisano je pravo Poreske uprave na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za 5 godina od dana kada je zastarelost počela da teče.

Zastarelost prava na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez, odnosno sporedno poresko davanje.

Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja poreske obaveze.

Posle prekida, zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost.

Pravo na utvrđivanje uvek zastareva u roku od 10 godina od isteka godine u kojoj je porez trebalo utvrditi, ukoliko ovim zakonom nije drukčije propisano.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    19. oktobar 2020 | 19:57

    Zanimljivo... Radim za inostranu kompaniju, unosim pare u drzavu i trosim pare ovde, time povecavam opticaj novca u nasoj zemlji, jos treba i da platim za to :D Nigde se ne reklamiram, ne trosim ulice voznjom kolima i gradski prevoz ne koristim jer radim kao project menadzer od kuce. Idem lepo na tajland da zivim, jeftinije mi je, samo ne znam da li i onda placam porez drzavi Srbiji jer sam Srbin :D

  • Garfild

    19. oktobar 2020 | 19:25

    Neka me tuže pa će da dobiju kontra tužbu, a toliko dokaza svi imamo. Zašto rijaliti učesnici ne plaćaju porez, zašto Miki Đuričić I Kristijan Golubović nisu u zatvoru zbog nasilja na nacionalnoj televiziji, zašto su za ubistvo automobilom su toliko male kazne? Kad na sve to odgovore.. e onda mogu da nas oporezuju!

  • Tina

    19. oktobar 2020 | 19:17

    Pa ni za ubistvo nisu tolike kazne. I sad u vreme pandemije kad su svi u teskoj situaciji oni prete. Drzava je postala nezajazljiva azdaja samo da bi zadovoljila svoje bolesne apetite. Retroaktivno pet godina unazad, da od ljudi traze pola zaradjenog?! Pa gde to ima? S jedne strane hoce da nas vakcinisu s druge strane da nas hapse, otimaju osnovna sredstva za zivot. Ko izglasa ovu vlast, nije normalan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>