• 96
 ≫ 

"Dugujem 15.000 €! Ne znam šta da radim": Naši frilenseri počeli da plaćaju porez, evo kako im ide

 ≫ 

Mnogi će morati da plate veliku svotu ukoliko žele da izbegnu krivične prijave, pa i zatvor

  • 96
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi

Foto: Shutterstock

Ne stišava se prašina koja se digla otkako je Poreska podsetila građane koji zarađuju u inostranstvu da prijave svoj prihod, bio on 2, 200 ili 2.000 evra.

U međuvremenu, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) smatra da bi zakonski trebalo da se reguliše status frilensera, a onda i odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati rad ljudi u ovom sektoru. Sa druge strane, državni organi podsećaju frilensere da su i ranije bili u obavezi da plaćaju porez, da je važno da zakonske obaveze izmiruju, kao i da su već dobili olakšice za IT sektor.

Trenutno postoje oni koji pokušavaju da saznaju koliki iznos poreza će im biti razrezan, i koliko godina unazad, dok drugi spekulišu da li mogu i dalje da se kockaju sa državom. Međutim, činjenica je da i pored poziva resornog ministra, da se obrate poreskom savetniku ako ne znaju kako da popune prijavu, većina je potpuno zbunjena.

Oni savesniji, krenuli su odmah da plate svoja dugovanja.

Naša sagovornica M.B. koja predaje časove jednog stranog jezika online, kaže da je poslednjih 5 godina zarađivala na taj način. Po računanju svih obaveza, ona sada mora da plati odjednom čak 15.000 evra.

- Mogla sam da zaradim i 500 evra ukupno, predajući na ovaj način. Cifra koju moram da platim je ogromna, praktično, ja sam džabe radila - navodi naša sagovornica koja ovih dana izmiruje svoje obaveze. Ona nam se i požalila da su šalteri na kojima je ona bila ostali neumoljivi u smislu pomoći i objašnjenja i da je za način prijave morala sama da se snalazi.

Kako se samooporezovati?

 

Ona nije usamljeni slučaj. Mnogi koji na ovaj način zarađuju, pokušali da obračunaju svoj porez, odnosno da se samooporezuju ali kako nam se žale, ne postoji  jedinstvena formula za izračunavanje, već cifra zavisi od mnogo povezanih faktora.

Dodatno, stav Poreske je da neznanje nije opravdanje, ali tvrde da su spremni da pomognu.  Porez za freelancere zavisi od iznosa ostvarenog prihoda, vrste prihoda, da li je to fizičko lice osigurano po nekom drugom osnovu ili nije.

Kako je rečeno, fizička lica koja su primala novac na devizne račune biće oporezovana čak od 45 do 50 odsto. Procene su da u Srbiji nekoliko stotina hiljada, možda čak milion ljudi, dobija uplate iz inostranstva. Naravno, nisu svi isključivo frilenseri, ima mnogo uplaćenih pomoći i donacija, ali ako nisu tako kategorisani i oni će morati da se oporezuju.

Poreska prijava PP OPO se podnosi u roku od Z0 dana od dana ostvarivanja prihoda, u elektronskom obliku preko portala ePorezi, u kom slučaju je neophodno da imate elektronski sertifikat.

Za podnošenje prijave možete koristiti i internet kioske koji postoje u filijalama Poreske uprave. Takođe, poresku prijavu možete podneti i u pisanom obliku, neposredno ili putem pošte. Detaljnije informacije objavila je Poreska uprava na svom zvaničnom sajtu.

Ovo se odnosi na programere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, jutjubere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva.

Možete i u zatvor 

 

Osim što sami moraju da obračunaju porez na svaki pojedinačni prihod iz inostranstva, građani ovaj priliv novca iz drugih država treba da prijave Poreskoj upravi pravilno popunjavajući obrasce.

- Poreska uprava je u skladu sa najboljom svetskom praksom uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva, ova lica ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo Poreske utaje shodno Кrivičnom zakoniku - rekli su za Telegraf Biznis iz Poreske uprave. 

Tako, fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva, a za ostvarene prihode ne podnese Poreskoj upravi poresku prijavu, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara, a ukoliko fizičko lice ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave kazniće se i novčanom kaznom u iznosu od 50% utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu od fizičkih lica, ustanovljeno je veliko nepoštovanje poreskih propisa.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da to nije ništa novo i da se poreski zakoni nisu menjali godinama, te da svako ko je imao prihode mora da plati porez.

Obaveštenje Poreske uprave ministar vidi kao njihovu "dobru nameru", pre nego što počne kontrola Poreske i kako bi bilo što manje podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inače, od ove godine na snazi je novi tip olakšica po osnovu zapošljavanja visokokvalifikovanih lica i one su prepoznate i u IT sektoru.

Reč je o popustima vezanim za poreze i doprinose, odnosno PIO i ti popusti tokom 2020. godine iznose 70 odsto poreza i 100 odsto PIO doprinosa, a naredne godine predviđeno je 65 odsto poreza i 95 odsto PIO doprinosa.

Ove olakšice su osmišljene tako da poslodavci neće morati da obračunavaju i plaćaju pune poreze i doprinose pa da naknadno zahtevaju povrat sredstava, već je celokupan proces tako osmišljen da se odmah prilikom isplate plata obračunavaju i plaćaju umanjeni porez i doprinosi.

Kao delimično rešenje može se čuti i predlog da se tačno definiše ko su frilenseri u nekoj kategoriji radnika, kako bi se povećalo plaćanje poreza i doprinosa. Dodatno, i sam ministar finansija je rekao da postoji mogućnost da se zakon "malo promeni", ali to će da važi za ubuduće, ne i onekoji su do sada tajili porez.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    28. oktobar 2020 | 19:12

    Hoće li i tetkino čedo platiti porez na lovu iz Kanade???

  • Bravo jbt BRAVO...

    28. oktobar 2020 | 21:20

    Likovi mnogi voze auta (uzduz i poreko cele Srbije od malog sela do velikog grada) od par destina hiljada evra a ne mali broj njih i preko stotinu hiljada stanovi kuce jahte itd itd nigde zaposleni preko 30 krivicnih prijava a ni dana zatvora.... Od tkz frelensovanja ili bilo kakve druge postene zarade preko neta znaju samo eventualno to da upisu u google search. I tako zive dok ih neko ne rokne a te poreske nigde nema,kao ni u slucaju milonskih(evri su u ptanju ) utaju cak ima i zvanicna lista a jos veci broj njih cak i nisu na listi plus pevaci pevaljke pa ovde cak i obicni butikasi zgrcu milone od svercovane robe za koju cak i ne izdaju racun fiskalni. I svima njima i jos mnogim drugim muljatorima lopovima kriminalcima itd je jedno zajedncko a to je novac em sto nelegalno zaradju vec novac uzimaju od ovog narod i iznose napolje van Srbijie. I pored buljuka takvih koji se slobodno setaju vi bi u zatvor nekog ko zaradi na posten nacin par stotina evra od nekog Nemca ,Amerikanca itd i te pare unese u Srbiju... Nema dalje od ovog jbt ovo je dno ...

  • Djole

    28. oktobar 2020 | 22:41

    Pa ja sam mlad čovek isto zaradio sam pare sam bez ikakve pomoći države. Napravio sam firmu zaposlio sam ljude i šta sada? Ja ne treba da plaćam porez jer mi država nije pomogla? Meni država čak i odmaze umesto da pomaže. Radim po 12+ sati svaki dan porezi katastrofa. I onda dovedu stranu firmu plate im da dodju daju im pare za svakog čoveka kojeg zaposle, oslobode poreza i svašta nešto, a meni koji isto to radim ovde ne pada im na pamet da mi pomognu ili ponude iste uslove? Zar nije bolje unaprediti svoje firme koje će tu ostati a ne davati nekim koji će najverovatnije otići čim se te pare potroše?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>