• 0
 ≫ 

U Evropi je rođeno 18 jednoroga, Srbija će možda imati i tri: Gde su kompanije od 1 milijardu $

 ≫ 

Srbija ima 3.600 programera na milion ljudi

  • 0
Kompanije jednorozi, jednorogo, unicorn Foto: Shutterstock

Evropski tehnološki startapi ove su godine uspeli su da privuku rekordan nivo investicija koje bi ukupno mogle da dosegnu 41 milijardu dolara, što je 500 miliona dolara više nego u 2019. godini. U izveštaju se od svih zemalja sa ovih prostora izdvaja samo Slovenija. 

Kako se navodi u izveštaju "State of European Tech", koji izrađuje britanski fond rizičnog kapitala Atomico, nakon usporavanja tokom prve polovine godine, samo u septembru je u evropkse tehnološke startape investirano više od pet milijardi evra.

Navodi se da u Evropi postoji više od 140.000 startapa, a od njih je više od 43.000 onih koji su imali bar jednu rundu investicija, pri čemu je njih oko 15.000 prikupilo do dva miliona dolara, a samo njih 74 više od 250 miliona dolara.

Nažalost, što se tiče Srbije, ali i regiona, u tom izveštaju se malo pominje i informacije o ulaganjima su manjkave. Ukazano je na dva trenda:

- Udeo softver developera prema polovima. U Srbiji i dalje preovlađuju muškarci sa 73 odsto, dok žene zauzimaju 28%. 

- Mapa koja prikazuje broj softver programera po državi na jedan milion stanovnika, gde se Srbija pozicionira sa 3.663 developera.

Za Hrvatsku se pominje ukupni iznos investicija u 2020. godini od 17 miliona dolara dok se u 2019. godini pojavljuje iznos od 154 miliona dolara.

Analizirajući startup scenu, za Sloveniju se, na primer, navodi da na milion stanovnika ima 186 startapa, a Estonija se ističe kao evropska „prestonica” startapa (ako se njihov broj gleda po glavi stanovnika); iza nje je Irska, a slede Danska, Finska i Holandija.

Kapital iz ruku stranaca

Što se tiče kumulativnog iznosa investicija rizičnih fondova primljenog u poslednjih pet godina po zemljama, na prvom je mestu UK, slede Nemačka, Francuska, Švedska i Holandija. Autori izveštaja primećuju da kapital investiran u evropske tehnološke stratupe raste ne samo zbog više ulagačkih rundi koje su realizovane nego i povećanja njihove prosječne veličine, a London, Paris i Berlin su top tri haba po broju sklopljenih dilova. Što se tiče stranih investitora, i dalje raste njihov broj iz SAD-a, pri čemu je udeo američkih investitora veći u UK-u i Nemačkoj nego u Francuskoj.

Kako se navodi u izveštaju, u ovoj je godini u Evropi zahvaljujući investicijama "nastalo" čak 18 tehnoloških startupa čija je vredednost premašila milijardu dolara (tzv. jednorozi), a u njih 13 su uložili fondovi rizičnog kapitala.

Dva evropska startapa su premašila 10 milijardi dolara vrednosti u ovoj godini, a dva su giganti sa 50 milijardi dolara (Adyen i Spotify). U Evropi je trenutno, prema Atomicovom izveštaju, više od 200 startapa koji se mogu okititi nazivom "jednorog".

Sve više je pitanja i interesovanja investitora je usmereno ka tome šta se u Srbiji radi i kako mogu da se uključe. Sa druge strane, za same startape poslovanje je teže u smislu da ne postoje redovni izvori finansiranja i velika uključenost lokalne privrede, rekao je za naš portal tehnološki preduzetnik Zoran Vasiljev, koji iza sebe ima tri uspešno prodata startapa i iskustvo u procesu izlaska na berzu i stotine miliona dolara prikupljenih investicija.

Beograd kao Berlin: Fajnenšl tajms o dinamičnoj srpskoj startap sceni gladnoj uspeha Foto: Promo

- Crowdfunding je u povoju, a nema nažalost puno giganata i uspešnih privatnih kompanija koje vide svoju budućnost u povezivanju ekosistema sa startapima, i koji su voljni da ozbiljnije investiraju kao deo svog razvoja. Naša snalažljivost i kreativnost je prepoznatljiva u svetu i na nama je da nastavimo da u to investiramo, promovišemo i tako sami sebi damo šansu da izbacimo dva ili tri Unicorna. Nismo daleko - rekao nam je.

Šta su jednorozi ili Unicorn kompanije?

U rečniku startap termina, jednorog je ona kompanija, obično startap koji je procenjen na vrednost veću od milijarde. U početku se pomenuti termin koristio pre svega za softverske kompanije, dok se danas proširio i na druge oblasti poslovanja. Među najpoznatijim jednorozima na svetu koji su počeli od male kompanije "u četiri zida", a danas dosegli nepojmljive vrednosti spadaju svakako Gugl, Fejsbuk, Skajp, ali i Uber.

U Srbiji još zvanično nema tako vrednog startapa, ali smo na dobrom putu.

Jedna od poznatijih akvizija bio je srpsko-američki startap Frame, otkupljen od američke softverske kompanije Nutanix za sumu od 165 miliona dolara.

Ono o čemu se manje piše jeste naša pamet u Silicijumskoj dolini. Postoji nekoliko mladih preduzetnika čiji startapovi odavno vrede....mnogo.

Video: Cena prava sitnica: Kuća iz snova koju možete postaviti gde god poželite

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>