• 0
 ≫ 

Kako je odnos ljubavi i mržnje Džobsa i Gejtsa podstakao uspeh Epla i Majkrosofta?

 ≫ 

Njihov odnos nije počeo neprijateljski

  • 0
Stiv Džobs, Bil Gejts Foto: Profimedia Getty images/Shutterstock Editorial

Stiv Džobs i Bil Gejts počeli su da stvaraju svoje kompanije u manje više isto vreme, što je bio logičan katalizator za njihovo rivalstvo. I dok su nekada imali periode uljudnosti, veći deo vremena bili su jedno drugom za vratom. 

Tokom 30 godina poznanstva njih dvojica su prošla svašta, od toga da su bili oprezni saveznici, preko toga da su bili žestoki rivali, pa do nečega što je ličilo na bliske prijatelje. Zanimljivo, nekada su bili sve ovo u isto vreme.

Zato se čini da ni Epl ne bi bio tu gde je sada bez Majskrosofta, kao ni da Majkrosoft ne bi bio to što jeste bet Epla. 

Njihov odnos nije počeo neprijateljski. Majkrosoft je davno napravio softver za Apple II PC, pa je Gejts redovno dolazi do Džobsa da vidi kako napreduje posao. Početkom 80-ih Džobs je došao do Gejtsa kako bi dogovorio da Majkrosoft pravi softver za Epl Mekintoš, ali Gejts nije bio impresioniran.

- To je bila jedna čudna poseta tokom koje je Stiv govorio da mu nismo stvarno potrebni i da mu super ide, ali je ipak pokušavao i da proda svoj proizvod. To je njegov način funkcionisanja "Niste mi potrebni, ali mogao bih da vam učinim i uključim vas u posao" - pričao je kasnije Gejts.

Bill Gates, Bil Gejts Bil Gejts, Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Majkrosoft i Epl radili su zajedno na Mekintošu prvih nekoliko godina, sve dok Gejts nije shvatio da više ljudi iz Majkrosofta radi na ovomprojektu nego iz Epla.

Njihov odnos se raspao kada je Majkrosoft najavio izlazak prve verzije Vindousa 1985. godine. Besni Džobs je optužio Gejtsa da je pokrao Epl, ali ovog za to nije bilo briga, jer je bio svestan da su obojica interfejs ukrali od kompanije "Xerox".

- Mislim da je tačnije da smo obojica imali bogatog komšiju Xerox-a kome sam ja upao u kuću i hteo da mu ukradem TV set, da bih shvatio da si ga pre mene ti već uzeo - objasnio je Džobsu Gejts.

Od tada su rukavice skinute, pa su u godinama koje slede pale i mnogo teže reči.

- Stiv Džobs bio je suštinski čudan i neobično oštećen kao ljudsko biće - rekao je Gejts.

Osvrnuo se i na njegovo znanje.

Steve Jobs, Stiv Džobs Stiv Džobs, Foto: Profimedia/Getty images

- Nikada nije znao mnogo o tehnologiji, ali je imao osećaj za ono što funkcioniše. Da li ste znali da Džobs nema pojma o tehnologiji? On je samo super prodavac. Ne zna ništa programiranju i 99 odsto onog što govori i razmišlja pogrešno je - rekao je Gejts svojevremeno.

Ni Džobs mu nije ostao dužan.

- Imao bi potrebnu širinu da je tu i tamo uzeo LSD ili u mlađim danima otišao u ašram". Bil je u svojoj suštini nemaštovit i nikada ništa nije izumeo. Upravo zato mislim da se prijatnije oseća u filantropiji nego u tehnologiji - rekao je Džobs.

Napomenuo je i da Gejts besramno krade tuđe ideje.

- Problem sa Majkrosoftom je to što uopšte nemaju ukusa. I pritom smatram da im opasno nedostaje stila. Nemaju originalnih ideja i uopšte ne unose kulturu u svoje proizvode - rekao je Džobs.

Ipak, Gejts je verovao da je Džobs genije kada je u pitanju “bacanje čini”.

Gejts je priznao da je Džobs jednostavno radio stvari kao da je “sa drugog sveta”.

- Bio sam kao manji čarobnjak, jer bi on (misleći na Džobsa) “izgovorio magične reči” i ja bih video kako hipnotiše ljude, ali zato što sam ja manji čarobnjak, čarolije ne rade na meni - rekao je Gejts.

I dok su jedan drugog "kopirali", napadali i trudili se da budu bolji jedan od drugog, njihove kompanije su napredovale, a svet je podeljen na Epl i Majkrosoft. Činjenica da su obe kompanije godinama u vrhu dokaz je da ih njihov odnos nije nimalo usporio u razvoju.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>