• 0

Šta povezuje Epl, Fejsbuk, Tviter i Robinhud? Ne, nije samo tehnologija. Evo na čemu trenutno rade

Ovu vrstu odgovornosti do sada su uglavnom izbegavali, ali došlo je vreme za promene...

  • 0
apps

Foto: Pixabay

Postoji neobična nit koja ove godine povezuje divove kao što su Robinhud, Fejsbuk, Tviter i Epl: tehnološke kompanije počinju da preuzimaju aktivnu odgovornost za ono što se dešava na njihovim platformama.

Od kompanije Robinhud Markets, koja je odlučila da ograniči trgovanje mim-akcijama (eng. meme stocks), preko Fejsbuka i Tvitera (i blokiranja nagloga tadašnjeg predsednika Trampa), pa sve do Epla, koji je objavio alate koji proizvođačima aplikacija otežavaju prebacivanje korisničkih podataka sa Ajfona - operateri platforme su preduzeli korake koji prevazilaze njihove zakonske obaveze.

Tu vrstu odgovornosti do sada su uglavnom izbegavali.

Svaka za to ima svoje zasebne razloge, naravno. Sećamo se reakcija popularnih društvenih mreža na Trampove objave, odnosno upada na Kapitol Hil. Epl je rešen da natera korisnike Ajfona da dele podatke isključivo sa proizvođačima aplikacija, umesto da se oslanjaju na operativne sisteme.

Robinhud je smanjio trgovanje Gejmstopom, Ekspresom, Fosil Grupom, i drugim akcijama, nakon što je njegova klirinška kuća (pravno lice koje može poslovati samostalno ili u sklopu berze) zahtevala veće gotovinske depozite.

Zamisao onlajn platforme je da ona bude nešto više od katalizatora - da povezuje brendove sa kupcima, korisnike društvenih medija međusobno i investitore sa akcijama - i ne čini ništa da ublaži te interakcije.

Stvarnost je uvek bila drugačija: Epl je od prvog dana nametnuo pravila o tome šta je dozvoljeno u njegovoj prodavnici za aplikacije (App Store), dok Fejsbuk i Tviter neprestano pokušavaju da uklone ilegalni sadržaj.

Istorija pokazuje da se samoregulacija retko pokazala efikasnom. Ali, i preterano reguliranje dolazi sa svojim nizom problema. Još uvek se traže adekvatna rešenja, ali ima pomaka.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>